IG&H: De 10 grootste hypotheekmarkt verstrekkers Q3

13 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Rabobank voert de top 10 van grootste hypotheekverstrekkers aan, en wordt gevolgd door ABN AMRO en Aegon. In Q3 zijn veel verschuivingen zichtbaar in de top 10; alleen Rabobank en Aegon hebben hun plek behouden (#1 en #3), maar de overige partijen zijn allemaal van plaats gewisseld.

Top 10 van de totale Nederlandse hypotheekmarkt
Zoals in onderstaande tabel te zien is, hebben er veel verschuivingen plaatsgevonden in de top 10 van de totale Nederlandse hypotheekmarkt. Alleen Rabobank (#1) en Aegon (#3) hebben hun plek behouden. Stijgers zijn ABN AMRO, Obvion, Nationale Nederlanden, Achmea Hypotheekbank en ASR Bank. ABN kwam de top drie binnen door met twee plekken te stijgen, en staat tweede. Obvion heeft een stap in de top 5 gezet (#5), afkomstig van de zevende plaats. ING, Florius en Argenta, die tevens in de top 10 staan, zakten allen enkele plekken. Zo raakte ING zijn #2 plek kwijt, en staat nu vierde, werd Florius uit de top vijf gestoot (thans #4) en ging Argenta Spaarbank van de zesde naar de achtste plek in de ranking.

Top 10 van totale Nederlandse Hypotheekmarkt

De grootste stijger in het 3de kwartaal – met 2,6% - is ABN AMRO. Florius laat in het 3e kwartaal een stevige daling zien. Rabobank-dochter Obvion groeit met 2,4% in het 3de kwartaal, terwijl Rabobank zelf 0,9% marktaandeel verliest. Ook Achmea staat bij de stijgers en dalers, Achmea Hypotheekbank stijgt met 1,8% en Syntrus Achmea Hypotheken daalt met 0,9%. Opvallende daler in het 3de kwartaal is ING met een daling van het marktaandeel met 4,8%, terwijl Nationale Nederlanden juist een stijging laat zien met 1,4%. NIBC Direct fluctueert dit jaar aanzienlijk in haar productie en staat dit kwartaal weer bij de stijgers.

Ontwikkeling absoluut marktaandeel Q3 2014