FSB: Grootste banken krijgen extra kapitaaleis tot 25%

11 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Als het aan de Financial Stability Board (FSB) ligt krijgen de grootste banken ter wereld te maken met een additionele kapitaaleis tot 25% van het risicogewogen kapitaal. Dit komt bovenop het gewone bufferkapitaal waardoor de kans kleiner wordt dat banken met belastinggeld overeind gehouden moeten worden bij een crisis. Dat meldt de FSB maandag in hun voorstel om een einde te maken aan het verschijnsel 'too big to fail'.

De zogeheten G-SIB's, de grootste banken van de wereld waartoe ook ING behoort, moeten bovenop hun gewone bufferkapitaal (achtergestelde) obligaties uitgeven die in geval van een crisis aangewend kunnen worden. De voorstellen zijn een uitwerking van de wens die de wereldleiders vorig jaar tijdens een G20-bijeenkomst in Sint Petersburg hebben geformuleerd en moeten in 2019 ingaan.

Grote banken krijgen te maken met extra kapitaaleis

De FSB stelt voor dat de nieuwe kapitaaleis zo wordt berekend dat de nieuwe eisen twee keer zo hoog worden als de eisen voor gewoon kapitaal. In de praktijk wordt het dan 6% van de totale balans.