KPMG vervangt EY als externe accountant van ING

06 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

ING heeft zakelijk dienstverlener KPMG tot zijn nieuwe, controlerend accountant verkozen. KPMG neemt het stokje over van accountants- en advieskantoor EY, dat sinds 2008 de accountant was van de grootbank.

Begin 2013 is een wet ingesteld die grote bedrijven verplicht om eens in de acht jaar een nieuwe accountant te nemen, om de onafhankelijkheid en helderheid van accountants intact te houden. Als gevolg van deze wet moest ING op zoek naar een nieuwe accountant, aangezien EY’s termijn eind 2016 afloopt.

KPMG vervangt EY als externe accountant van ING

KPMG heeft een moeilijke tijd achter de rug na een reeks affaires en negatieve publiciteit. Na het aftreden van voormalig KPMG-topman Jurgen van Breukelen, is Jan Hommen medio 2014 aangesteld als de nieuwe bestuursvoorzitter om de reputatie van het bureau te herstellen. Het binnenslepen van de meest prestigieuze opdracht binnen de Nederlandse accountancybranche doet alvast een aardige duit in dat zakje. Een opvallend detail bij ING’s keuze voor KPMG is dat Hommen eerder bestuursvoorzitter was van de bank. ING stelt in een persbericht dat aan de keuze voor het adviesbureau een ‘grondig tender proces’ ten grondslag ligt, afkomstig van de audit committee van de Raad van Commissarissen.

Benoeming
KPMG moet voor een officieel akkoord voor de opdracht komend voorjaar nog even afwachten. De voordracht van KPMG staat op de agenda van de aandeelhoudersvergadering in 2015. Wordt het plan goedgekeurd, dan kan KPMG zich de accountant van ING noemen met de start van het financiële jaar dat eindigt op 31 december 2016. De opdracht is goed voor zo’n €37 miljoen; meer dan de accountancy van AkzoNobel (€18 miljoen) en Unilever (eveneens €18 miljoen) bij elkaar.