ABN AMRO trotskoffer helpt kinderen talent ontdekken

05 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Dinsdag heeft ABN AMRO de allereerste Trotskoffers overhandigd aan leerlingen van Openbare Basisschool De Koekoek in Utrecht. De Trotskoffer is het eerste onderdeel van een (pilot) talentenprogramma voor groep 1 tot en met 8 van de basisschool. De start van dit programma is ontwikkeld door de scholen, in nauwe samenwerking met onderwijsspecialisten, onderzoekers en wetenschappers, en wordt gefinancierd door ABN AMRO. Het traject wordt begeleid door Blink Educatie, uitgever van vernieuwende lesmethodes. Het programma is onderdeel van een meer maatschappelijke sponsorrichting van ABN AMRO: Partner van de Toekomst.

Sander Dekker, staatssecretaris van OCW: “Ieder kind verdient het om uitgedaagd te worden op school, om te ontdekken waarin het goed is. Vanuit Den Haag helpen we scholen daarom om werk te maken van talentontwikkeling. Dat is een goed begin, maar voor een echte brede cultuuromslag is meer nodig. Scholen kunnen het niet alleen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat ook een bedrijf als ABN AMRO zich sterk maakt voor onderwijs dat kinderen uitdaagt om alles eruit te halen dat ze in zich hebben.”

ABN AMRO - Trotskoffers

De Trotskoffer is het eerste tastbare hulpmiddel waar de groepen mee gaan werken. In de trotskoffer kunnen kinderen dingen waar ze trots op zijn bewaren. Dit kan een tekening zijn, een moeilijke rekenopdracht, maar ook een foto van de hond van de buurman waar ze eerst bang voor waren maar die ze nu hebben geaaid. Bij de Trotskoffer horen activiteiten en instrumenten voor leerkrachten om talenten bij kinderen te ontdekken en bespreekbaar te maken.

Directeur John Jansen van OBS De Koekoek geeft aan waarom zijn school meewerkt aan hetinitiatief: “Het klinkt heel logisch dat je op school aandacht besteedt aan de individuele talenten van leerlingen. Het is alleen in de praktijk behoorlijk ingewikkeld. Bijzondere, excellente talenten zijn vaak wel bekend (bijvoorbeeld heel goed kunnen rekenen of pianospelen). Maar hoe neem je in een vol lesprogramma de tijd om de latente talenten van kinderen te ontdekken en hoe prikkel je vervolgens een kind effectief om zijn individuele talenten verder te ontwikkelen samen met de ouders en de omgeving? De Trotskoffer gaat daarbij helpen.”

Dit beeld wordt bevestigd door Jorien Castelein, directeur Blink Educatie, op basis van een onderzoek dat de uitgever heeft gedaan onder scholen en leerkrachten: “Er blijkt onder leerkrachten breed draagvlak te zijn voor talentontwikkeling, een van de nieuwe speerpunten in het overheidsbeleid.”

Ernst Boekhorst, directeur van ABN AMRO Foundation: “Elk mens heeft iets om trots op te zijn. Met het programma van de Trotskoffer streven we ernaar dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van hun talenten en deze verder ontwikkelen.”