Nederlandse banken zijn nauwelijks doelwit van malware

04 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlandse banken zijn nauwelijks het doelwit van malware. Dat concludeert Security.nl op basis van een onderzoek van het Duitse anti-virusbedrijf G Data. Bank of America is volgens het onderzoek het meest getroffen door Trojaanse paarden die speciaal voor het stelen van geld van online bankrekeningen zijn ontwikkeld. ING is de hoogstgenoteerde Nederlandse bank op de 73ste plek. In de top 100 komen daarnaast alleen nog Rabobank en ABN AMRO voor.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software. De onderzoekers van het Duitse anti-virusbedrijf G Data onderzochten voornamelijk het type Trojaanse paarden die speciaal voor het stelen van geld van online bankrekeningen is ontwikkeld.

De Trojaanse paarden gebruiken configuratiebestanden om te bepalen welke banken ze moeten aanvallen. In totaal stonden er 825 verschillende banken en financiële instanties in de configuratiebestanden, aldus Security.nl. De 25 meest aangevallen banken komen gemiddeld in 8,7% van de configuraties terug. De meest aangevallen bank is de Bank of America, die in 13% van de configuraties werd aangetroffen. Citibank volgt met 12,8%. In de Top 25 komen geen Nederlandse banken terug.

Top 25 Targets of Banking Trojans

Nederlandse banken

In het overzicht staat ING op de 73ste plek. Het domein van de bank, ing.nl, werd in 1,96% van de configuraties aangetroffen, meldt Seciruty.nl. Van de Nederlandse banken volgt de Rabobank op de 329ste plek met 0,37%. De derde plek wordt door ABN AMRO in beslag genomen. 0,25% van de 3521 malware-exemplaren was geprogrammeerd om klanten van deze bank aan te vallen. ASN en SNS, Regiobank komen allemaal onder de 0,20% uit.

Over het onderzoek

De virusbestrijder analyseerde iets meer dan 3.500 verschillende malware-exemplaren van de Zeus, Citadel en SpyEye banking Trojans. Het gaat hier om Trojaanse paarden die speciaal voor het stelen van geld van online bankrekeningen zijn ontwikkeld.

Wel merkt Security.nl op dat het overzicht geen volledig beeld geeft. Hoewel Citadel en Zeus populaire banking Trojans zijn, zijn er nog veel meer malware-families in omloop.