ABN AMRO: Groei industriële productie zet door

13 oktober 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Na een goede start in het eerste kwartaal van 2014 maakte de industrie een relatief zwak tweede kwartaal mee. Terwijl de productie in de eerste drie maanden nog groeide met 3,5 % in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, nam dit in het tweede kwartaal af naar 0,8% groei op jaarbasis, aldus economen van de ABN AMRO.

Afvlakking industriële groei in tweede kwartaal

Deze afvlakking is in bijna alle industriële branches zichtbaar. Zo is de productiegroei in de chemische industrie in het tweede kwartaal gedaald naar een niveau onder het lange-termijngemiddelde van 1,8% op jaarbasis. Ook in 2015 verwacht ABN AMRO in deze sector niet direct een sterkere groei, want hiervoor zijn de structurele problemen - zoals een sterkere internationale concurrentie - te groot. De rubber- en kunststofindustrie staat er gunstiger voor, alhoewel deze branche ook te maken heeft met toenemende concurrentiedruk. De productiegroei in deze branche zakte in het tweede kwartaal in, maar bleef net boven het lange-termijngemiddelde. In de basismetaalindustrie is de productie dit jaar gegroeid. Tot en met juli was sprake van 7,5% groei op jaarbasis. Net als de machinebouw laat deze sector sterke groeicijfers zien. ABN AMRO gaat uit van een productiegroei van 5% over geheel 2014 voor de basismetaalindustrie. De machine-industrie is momenteel de parel van de industriële sector en zal dit jaar met 6% joj groeien. De productie van metaalproducten kromp met 1,6% in juni op jaarbasis, maar is tot dusver al gegroeid met 3,2%  j-o-j. Al met al geldt dat bedrijven die leveren aan export-intensieve branches in 2014 en 2015 zullen profiteren van de groei van de export, aldus de ABN AMRO.

Groei industriele productie zet door

Orderportefeuille trekt aan en Duitse economie veert op

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie ebde aan het begin van dit jaar weg door lage verwachtingen over de inkomende orders en zorgen over de afvlakkende Duitse groei. Ondanks het feit dat de verwachtingen over de nieuwe orders nog relatief laag is, gaan wel meer ondernemers ervan uit dat zij extra orders zullen plaatsen bij hun leveranciers de komende maanden. Ook is sprake van een lichte toename van de orders in maanden werk. Voor Nederland zijn de economische ontwikkelingen in Duitsland, onze grootste handelspartner, van groot belang. Ook hier geldt dat veel indicatoren in het tweede kwartaal hun neerwaartse lijn hebben gehandhaafd. Maar de meest recente cijfers zijn echter positief. De industriële orders zijn dit jaar gegroeid met 4,4% op jaarbasis, neemt de inkoopmanagersindex weer toe en is de industriële productie na een aantal mindere maanden in de eerste helft van 2014 weer gestegen. ABN AMRO verwacht dat de marktomstandigheden in de rest van het jaar zullen verbeteren. Een sterkere wereldeconomie en de daling van de euro zullen in de komende maanden steun bieden aan de groei van de industriële sector. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland, aldus de economen van de bank.

Industriële productie groeit in 2014 met 2,5%

De wereldhandel groeit dit jaar met 3% op jaarbasis en volgend jaar met 6%, verwacht de ABN AMRO. De industrie is met name afhankelijk van de groei van de export en Europa en Azië spelen hier een voorname rol. Maar juist deze regio’s worden nu geconfronteerd met een periode van economische onrust en onzekerheid. Om die reden is het vertrouwen van producenten nog relatief zwak en schommelt sinds begin dit jaar rond het lange-termijngemiddelde. Gedurende de laatste maanden van dit jaar gaat ABN AMRO echter uit van verder mondiaal herstel. De economen van de bank denken echter dat 2014 zal worden afgesloten met een bescheiden herstel van de Nederlandse economie en gaat voor 2014 uit van een productiegroei van 2,5% j-o-j. In 2015 neemt de economische groei toe naar 1,5% j-o-j en een groei van de industriële productie van 3,0% op jaarbasis, verwacht de bank.