Pensioenfondsen steken €2 miljard in hypotheekmarkt

22 september 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Drie pensioenfondsen steken ruim €2 miljard in de Nederlandse hypotheekmarkt. De hypotheken van de pensioenfondsen zijn via ongeveer 150 onafhankelijke adviseurs per direct verkrijgbaar onder de merknaam Munt Hypotheken. Met scherpe rentetarieven gaan ze de concurrentie aan met banken en verzekeraars op de hypotheekmarkt.

Munt Hypotheken 

Munt Hypotheken wil marktaandeel veroveren met scherpe tarieven op langlopende rentes. Het geld voor de hypotheken is afkomstig van het Pensioenfonds Metaal en Techniek, Pensioenfonds Hoogovens en het pensioenfonds voor grafische bedrijven. Verwacht wordt dat nog meer pensioenfondsen zich hierbij zullen aansluiten.

Hypotheken zijn voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen erg interessant door het hoge rendement en het beperkte risico, stelt Munt Hypotheken. Nu de banken steeds strengere voorwaarden hanteren, groeit de vraag vanuit de samenleving naar geld uit andere bronnen.

De €2 miljard die de pensioenfondsen beschikbaar stellen voor hypotheekverstrekking is goed voor ongeveer 5% van de jaarproductie.  Ter vergelijking: de totale hypotheekportefeuille bij banken bedraagt circa €600 miljard.

Hypotheekmarkt

Investeringsmaatschappij DMFCO

De drie pensioenfondsen leggen het beheer van hun geld bij Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO), een investeringsmaatschappij die institutionele beleggers de mogelijkheid biedt te beleggen in Nederlandse woninghypotheken. DMFCO neemt naast het beheer ook de hypotheekdistributie en marketing voor hun rekening.

VEH blij met toenemende concurrentie

Vereniging Eigen Huis is blij met de komst van een nieuwe speler op de hypotheekmarkt. De vereniging hoopt dat door de toenemende concurrentie hypotheken ruimer beschikbaar en goedkoper worden.