ING: Kind met zakgeld maakt later minder schulden

10 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kinderen die zakgeld krijgen, hebben meer kans om later in het leven sterke vaardigheden op het gebied van financiële planning te ontwikkelen en hebben veel minder vaak schulden, zo blijkt uit onderzoek van ING onder ruim 12.000 consumenten in heel Europa. Van de 13 Europese landen die meededen aan het onderzoek geven Nederlandse ouders het minst vaak zakgeld aan hun kinderen. Italiaanse ouders zijn het gulst.

Plannen voor de toekomst

Het onderzoek wees uit dat mensen die als kind zakgeld kregen meer controle over hun uitgaven hebben dan mensen die geen zakgeld kregen, dat ze minder snel rood staan en ook dat ze eerder geneigd zijn om te sparen. Zo bleek dat meer dan de helft (55%) van de mensen die vroeger zakgeld kregen regelmatig geld bijstorten op hun spaarrekening, vergeleken met 45% van degenen voor wie dat niet gold. Volwassenen die als kind zakgeld kregen, zijn eerder geneigd om te plannen voor de toekomst en geld opzij te zetten voor hun oude dag. Dit suggereert dat zakgeld mensen kan helpen om vaardigheden op te bouwen op het gebied van financiële planning voor de lange termijn.

ING - Zakgeld

Voordelen

Ouders van nu zien ook de voordelen van het geven van zakgeld. Bijna driekwart (70%) van ouders die hun kind een zakcentje geven hebben meer vertrouwen dat het kind op eigen benen zal kunnen staan als het uit huis gaat en 83% meent dat hun kind dankzij zakgeld meer besef heeft van de waarde van geld.

Nederland is hekkensluiter

En dus betalen meer dan driekwart (79%) van de consumenten in Europa hun kind tegenwoordig zakgeld. Van de landen die meededen aan het onderzoek waren ouders in Turkije het meest geneigd om zakgeld te geven; hier gaf 95% van de ouders zakgeld aan hun kind, vergeleken met 67% van de ouders in Nederland, waarmee ons land hekkensluiter was.

Wie is het gulst?

Italiaanse ouders blijken over de gehele linie het gulst; zij geven hun kinderen (van 15 jaar en ouder) maar liefst €30 zakgeld in de week. Nederland en Tsjechië lopen achter op de meeste West-Europese landen. Britten geven hun kinderen minder zakgeld dan ouders in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

ING - Zakgeld 2

Ian Bright, senior-econoom bij ING Groep, zei: “Ons onderzoek wijst uit dat er verband bestaat tussen zakgeld krijgen als kind en later in het leven erin slagen je financiële zaken goed op orde te hebben. Kinderen een vorm van financiële controle geven kan een manier zijn om hen de waarde van het geld bij te brengen en hen te helpen basisvaardigheden op het gebied van budgettering op te bouwen. Dit is een goede voorbereiding op financiële onafhankelijkheid wanneer ze op zichzelf gaan wonen.”