NVB: Meer pin dan contante betalingen over vier jaar

09 september 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Winkeliers, tankstationondernemers, horeca en banken willen ervoor zorgen dat er over vier jaar meer betalingen plaatsvinden met pin dan met contant geld. Pinnen is namelijk veiliger en efficiënter in het gebruik dan contant geld. De afspraken hiervoor zijn vastgelegd in het Convenant Betalingsverkeer dat is verlengd tot 2019.

Banken en ondernemers zetten samenwerking voort

De partijen maakten deze afspraken in het bijzijn van minister Dijsselbloem van Financiën. Ook werden er afspraken gemaakt over het laag houden van de kosten voor betalingsverkeer en het voorkomen van pinstoringen. 

Het Nederlandse toonbankbetalingsverkeer is één van de meest efficiënte van Europa. De totale kosten voor contant geld en pinbetalingen in Nederland komen uit op €2,4 miljard per jaar. Zou Nederland op het Europese gemiddelde hebben gelegen, dan zouden de kosten een miljard euro per jaar hoger zijn uitgevallen. Dit enorme voordeel is mede te danken aan de samenwerking tussen ondernemers en banken in het Convenant Betalingsverkeer dat in 2005 werd gesloten. Vandaag werd deze samenwerking verlengd tot 2019.

NVB - Pinbetalingen

Zes op tien transacties zijn nog contant

Er worden in de komende jaren nieuwe actieplannen opgezet voor een nog veiliger, efficiënter en gemakkelijker toonbankbetalingsverkeer. Zo willen ondernemers en banken er voor zorgen dat klanten nog minder last krijgen van pinstoringen en moeten de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Het streven is bovendien dat er in 2019 meer pinbetalingen worden gedaan dan contante betalingen. Alhoewel 62% van de omzet wordt gepind gaan maar liefst zes op de tien transacties nog contant.

Jacques Parson (Detailhandel Nederland):

'Aan contant geld kleven veel veiligheidsrisico’s. Door de afspraken die we vandaag maken moet het aandeel contant geld in de winkellade afnemen. Hierdoor neemt de kans op overvallen af. Een veiligere winkelomgeving dus voor winkelier, medewerker en klant'.

Contactloos reduceert kleine contante betalingen

De ondertekenaars denken vooral dat betalen bij zal dragen aan het terugdringen van contant.

NVB voorzitter Chris Buijink: 'Bijna driekwart van de transacties onder de tien euro wordt nu nog contant betaald. Met de recente introductie van contactloos betalen wordt het voor klanten steeds makkelijker om ook lage bedragen te pinnen. Hier willen we in de komende jaren dan ook een flinke impuls aan geven.'

DNB-directeur Frank Elderson

DNB-directeur Frank Elderson is verheugd met de voortzetting van de goede samenwerking tussen banken en toonbankinstellingen; 'Het akkoord bevordert de maatschappelijke efficiency en robuustheid van het betalingsverkeer. Het is een impuls voor het invoeren van innovaties als contactloos betalen en snellere verwerking van het betalingsverkeer in Nederland en Europa. Zeker van belang nu de overgang naar de uniforme betaalmarkt (SEPA) op 1 augustus 2014 is gemaakt.'

Minister Dijsselbloem; Pinnen veiliger dan contant

Minister Dijsselbloem van Financiën was als prominente gast aanwezig bij de ondertekening. Hij lichtte het maatschappelijk belang van deze afspraken toe: 'Ik vind het goed nieuws dat er opnieuw afspraken zijn gemaakt over pinbetalingen in de horeca, in winkels en bij benzinestations. Veel betalingen gaan al met de pinpas en dat zal alleen maar toenemen. En dat is een positief punt, want pinnen is zowel voor de klant als voor de ondernemer veiliger dan betalen met contant geld.'