Nederlanders weten weinig over hypotheekjargon

29 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Ruim 40%van de Nederlanders die wel eens een hypotheek heeft afgesloten, is niet of slecht bekend met de bestaande hypotheekterminologie. Dat blijkt uit onderzoek* van De Hypotheker. Bereidstellingsprovisie, splitsingsakte en bijleenregeling vormen de top 3 van de meest onbekende begrippen.

Hypotheekjargon

Het onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders laat zien dat het met onze kennis van hypotheektermen en -vormen niet zo goed is gesteld. “Bij het afsluiten van een hypotheek komt er in korte tijd veel op mensen af. De vele vaktermen maken het er dan niet makkelijker op”, aldus Jan-Pieter Schrier, namens De Hypotheker. Ruim 40%van de Nederlanders is niet of slecht bekend met de bestaande hypotheekterminologie. De top 10 van de meest onbekende hypotheektermen ziet er als volgt uit:

Top 10 meest onbekende hypotheektermen:

1. Bereidstellingsprovisie
2. Splitsingsakte
3. Bijleenregeling
4. Lineaire hypotheek
5. Bouwrente
6. Depotrekening
7. Eigenwoningforfait
8. Annuïteitenhypotheek
9. Overbruggingskrediet
10. Bankgarantie

hypotheekjargon

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende initiatieven in omloop om consumenten te helpen wegwijs te worden in de wereld van hypotheken. De website Ken je hypotheek is een voorbeeld hiervan. Deze website vertelt wat kopers en huiseigenaren moeten weten over hun nieuwe of lopende hypotheek bij het kopen, verkopen en bewonen van een eigen woning. De Hypotheker biedt consumenten ook een helpende hand met de Nationale Hypotheekhulplijn via WhatsApp.

*Onderzoek uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 1.000 Nederlanders die reeds een hypotheek hebben afgesloten of van plan zijn om binnen één jaar een hypotheek af te sluiten/te herzien.