Bijna helft van woningbezitters heeft moeite met rondkomen

10 mei 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

Veel woningbezitters met een hypotheek maken zich zorgen over hun financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie. Toch geeft een gelijk aantal respondenten aan geen professionele hulp te zoeken wanneer ze financieel in het nauw komen.

De nieuwe Woonlastenmonitor van NHG biedt inzicht in de mate waarin woningbezitters hun woonlasten kunnen dragen. Zo blijkt uit het onderzoek dat zo’n 40% van deze groep maar net of net niet kan rondkomen. Ook kan bijna 18% van de woningeigenaren geen financiële tegenvallers opvangen ter grootte van het maandinkomen. Verder slaapt maar liefst 1 op de 5 mensen slecht, heeft stress of voelt zich moedeloos door de eigen financiële situatie.

“De prijzen zijn door het dak gegaan en een grote groep Nederlanders heeft het moeilijk”, vertelt NHG-bestuurder Roald van der Linde. “Die mensen blijven hun hypotheeklasten netjes betalen, maar bezuinigen massaal op energie en op boodschappen. Als je wilt begrijpen wie er in de financiële problemen kunnen komen, moet je veel breder kijken dan naar hypotheekcijfers. Vervolgens moeten die mensen ook weten waar ze terecht kunnen voor hulp en hulp durven vragen.”

Bijna helft van woningbezitters heeft moeite met rondkomen

Schaamte

Veel woningbezitters hebben er de afgelopen jaren voor gekozen om minder uit te geven, bijvoorbeeld door te besparen op energie, boodschappen en dagjes weg. Vaak realiseren ze zich niet dat geldverstrekkers ook hulp aanbieden aan huishoudens zonder betaalachterstanden, bijvoorbeeld door ze budgetcoaching aan te bieden of de financiering opnieuw te structureren.

“Soms speelt schaamte een rol of de angst om uit huis gezet te worden, maar hypotheekverstrekkers willen mensen echt niet hun huis uit zetten en zullen zoeken naar andere oplossingen”, gaat Van der Linde verder. “De financiële sector heeft hierin een belangrijke rol en NHG zorgt voor verantwoorde oplossingen en staat garant voor diverse risico's.”

Bijna helft van woningbezitters heeft moeite met rondkomen

Volgens de Woonlastenmonitor, die data over betaalachterstanden combineert met hoe consumenten naar hun financiële zorgen kijken, zijn de zorgen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen het grootst. In Utrecht is men het meest optimistisch, terwijl in die provincie ook de meeste aanpassingen in het uitgavenpatroon te zien zijn.

Woonlastenmonitor

De Woonlastenmonitor (die hier te bekijken is) wordt ieder half jaar gepubliceerd en is vrij toegankelijk, zodat marktpartijen en overheden de inzichten kunnen gebruiken om woningeigenaren beter te kunnen ondersteunen.

Bijna helft van woningbezitters heeft moeite met rondkomen

De eerste plannen voor de monitor ontstonden in 2022, toen er sprake was van toenemende financiële zorgen en onzekerheid in de maatschappij door de oorlog in Oekraïne, stijgende kosten voor levensonderhoud en de hoge energieprijzen.

Elk kwartaal voert de NHG een steekproef uit, die wordt geselecteerd uit een groot online consumentenpanel. Hierbij is het uitgangspunt dat de steekproef zo veel mogelijk de Nederlandse populatie representeert, maar is er wel gekozen voor een gelijk aantal respondenten per provincie. Dit levert zo’n 2.400 afgeronde vragenlijsten op, verspreid over alle provincies.