Belastingdienst optimaliseert miljoenen belastingaangiftes via Human Inference's DataPlatform

09 juli 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

De Belastingdienst draagt al ruim tweehonderd jaar bij aan de financiële gezondheid van Nederland. Als onderdeel van het Ministerie van Financiën innen en heffen zij dagelijks rijksbelasting en premies. Door dit op een eerlijke en zorgvuldige manier te doen, blijft er geld beschikbaar voor essentiële zaken zoals gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer.

Eén van de belangrijkste taken van de Belastingdienst is het jaarlijks verwerken van miljoenen aangiftes. Voor dit complexe proces moeten ontelbare gegevens uit diverse bronnen worden gekoppeld aan de administratie.

Om deze taak efficiënter uit te kunnen voeren, en om externe informatie met interne gegevens te kunnen matchen, maakt de Belastingdienst gebruik van de softwareoplossing DataPlatform van Human Inference (onderdeel van The Data Agency).

Belastingdienst optimaliseert 9,8 miljoen belastingaangiftes via Human Inference's DataPlatform

De juiste data

Om al die aangiftes zo efficiënt mogelijk te behandelen en te verwerken is het gebruik van de juiste gegevens essentieel

De Belastingdienst beheert een uitgebreide database met gegevens van burgers en bedrijven die belastingplichtig zijn. Omdat deze informatie vaak verandert door bijvoorbeeld verhuizingen of scheidingen, zijn regelmatige gegevensupdates belangrijk.

DataPlatform vergelijkt informatie van verschillende bronnen. Het matcht, controleert en valideert gegevens en selecteert de juiste persoon. In andere woorden: het zorgt voor een up-to-date administratie en gewaarborgde datakwaliteit. Dit proces werkt als volgt:

Efficiënt belastingaangiftes verwerken: de rol van DataPlatform bij Belastingdienst

Zo ontvangt de Belastingdienst veel gegevens van belastingplichtigen via verschillende instanties, zoals salarisgegevens van werkgevers en bankgegevens van klanten. Al deze informatie ontvangen ze in diverse formaten en moet dus gematcht, gecontroleerd en gevalideerd worden.

Hierbij komt DataPlatform om de hoek kijken. De Belastingdienst gebruikt de softwareoplossing voor het identificatie- en verificatieproces.

De software vergelijkt de persoonsgegevens vanuit verschillende bronnen, zoals die van de werkgever en de bank, om te controleren of het om dezelfde persoon gaat. Dit gaat via een matching engine die informatie fouttolerant vergelijkt en dezelfde persoon identificeert. Ook verifieert DataPlatform het BSN-nummer door het fouttolerant te vergelijken met de aangeleverde persoonsgegevens.

Eénmaal per jaar, rond de start van de aangiftecampagne, krijgt de Belastingdienst veel persoonsgerelateerde informatie van verschillende instanties. DataPlatform helpt dan om gegevens te matchen, controleren en valideren met wat er al bekend is. Alleen zo krijgt de Belastingdienst een goed beeld van elke belastingplichtige in het systeem en kunnen ze aangiftes kloppend vooraf invullen en klaarzetten.

De Belastingdienst wil iedereen een vlotte en eerlijke belastingervaring bieden. Human Inference’s DataPlatform helpt ze om dat doel te behalen door informatie te verifiëren en personen te identificeren. Hiermee verbeteren ze elke vooraf ingevulde aangifte en verwerken ze de miljoenen aangiftes efficiënt en correct.

Bekijk hier de case hoe DataPlatform het complexe belastingaangifteproces van a tot z stroomlijnt en zorgt voor een nauwkeurige gegevensverwerking.