Voormalig crypto-topman moet 25 jaar op water en brood

03 april 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Sam Bankman-Fried, de oprichter en eigenaar van FTX, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor fraude, samenzwering en witwassen. Een jury besloot in november vorig jaar al dat hij schuldig was.

Het opmerkelijke verhaal van FTX – een van ’s werelds grootste crypto-handelsplatformen – kwam in november 2022 aan het licht. Het bedrijf kwam in de problemen toen cryptokoersen kelderden en er een heuse ‘crypto-run’ ontstond. Miljarden van klanten de bij het bedrijf waren gestald, bleken verdwenen.

De FTX-frontman zou destijds $10 miljard aan vermogen van zijn klanten van het platform hebben overgeheveld naar zijn eigen investeringsbedrijf Alameda. Met de ondergang van FTX, verdampte ook het weggesluisde geld – een tiende van dat bedrag zou nog altijd spoorloos zijn.

Alex Kroes legt de bal bij AFM na nieuwe Ajaxsoap

"Hij heeft het geld achterovergedrukt terwijl hij wist dat het verkeerd was", aldus de aanklager in november vorig jaar. "Maar hij deed het toch omdat hij dacht slimmer en beter te zijn. Hij dacht dat hij zich er wel uit zou redden."

De aanklagers noemde de zaak een van de grootste financiële fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis ooit en eiste dan ook 40 tot 50 jaar cel.

Bankman-Fried verdedigde zichzelf door te stellen dat hij het slachtoffer was van slecht financieel advies en dat hij simpelweg niet had overzien wat er mis was gegaan met het wegsluizen van het FTX-geld. Ook gedurende de rechtszaak hield hij zijn onschuld vol.

Bij de strafuitspraak gaf de rechter aan dat Bankman-Fried had gelogen tijdens het proces, toen hij zei dat hij niet wist dat zijn investeringsfonds geld gebruikte van FTX-klanten. Volgens de aanklagers spendeerde hij geld van klanten ook aan allerlei extravagante zaken, zoals luxe huizen op Caribische eilanden en privévluchten.

De voormalig FTX-topman had eerder al aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.