Volksbank betrekt met nieuw platform ook ouders bij financiële opvoeding van hun kinderen

02 november 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Digitaal zakgeld enerzijds, digitale (verborgen) financiële uitgaves in games, apps en social media anderzijds – stellen dat de tijden sinds het ‘postbank spaarpotje’ behoorlijk zijn veranderd is een understatement te noemen. Nu het financiële leven van kinderen grotendeels digitaal verloopt, veranderen de gevaren natuurlijk ook, bijvoorbeeld dat er ongemerkt en ongewild financiële verplichtingen aangegaan worden.

Wat de Volksbank betreft is het dan ook belangrijk om kinderen ‘euro-wijs’ te krijgen. Al erkent de bank dat die verantwoordelijkheid niet alleen bij de jeugd ligt, ook ouders hebben daar een belangrijk aandeel in. En om ouders daarbij te helpen introduceert de Volksbank OuderWijs – een online platform om ouders en opvoeders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kind.

Het platform biedt praktische tips en uitgebreide informatie met links naar relevante en betrouwbare instanties. Ouders en opvoeders kunnen met deze extra financiële kennis kinderen beter helpen met het wegwijs maken in de digitale financiële belevingswereld.

Volksbank betrekt met nieuw platform ook ouders bij financiële opvoeding van hun kinderen

Foto: Volksbank

Daarnaast stelt de bank dat OuderWijs een logisch vervolg vormt op EuroWijs; een lesprogramma dat de bank tien jaar geleden startte om kinderen goed met geld te leren omgaan om zo financiële problemen op latere leeftijd te voorkomen. Met OuderWijs zouden de lessen gericht aan de kinderen extra versterkt worden.

Worstelen met financiële opvoeding

Recent onderzoek van de Volksbank zou aantonen dat bijna de helft van de ouders zich zorgen maakt over financiële verleidingen via apps, games en sociale media. Vier op tien ouders stelt zelfs dat hun kind zich laat beïnvloeden door social media bij aankopen.

Meer dan ooit zouden ouders worstelen met de financiële opvoeding van hun kinderen in een almaar digitaler wordende wereld. Zo merken ze op, dat hun kinderen de waarde van geld niet of niet altijd goed begrijpen, terwijl ze zich begeven in een online wereld vol verleidingen. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek en signalen van de ouders, stelt de bank dat het zijn lesprogramma heeft aangevuld.

“OuderWijs is een platform dat ouders voorziet van waardevolle inzichten en praktische handvatten om kinderen financieel op te voeden in dit digitale tijdperk”, legt Hilde Krens (manager financiële educatie bij de Volksbank) uit. “In de vaak complexe wereld van apps, games en sociale media, helpen we ouders om de volgende generatie financiële vaardigheden bij te brengen.”

Krens geeft daarbij alvast een voorproefje. Zo adviseert ze onder meer dat de abonnementskosten van een mobiele telefoon van de eigen betaalrekening van het kind afgeschreven moet worden. “Zo ziet je kind meteen wat bijkopen van data doet en is de ‘pijn’ beter voelbaar.”