Blijft de rente stijgen voor leningen?

13 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Omdat de rentetarieven blijven stijgen kost het tegenwoordig aanzienlijk meer geld om een lening af te sluiten. De afgelopen twee jaar hebben bijna alle Nederlandse kredietverstrekkers hun rentetarieven meerdere keren verhoogd, blijkt uit gegevens van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Amanda Bulthuis, expert op het gebied van financiën en verzekeringen bij Geld.nl, meldt dat dit heeft geleid tot gemiddelde rentepercentages voor leningen die nu ruim 20% hoger liggen dan aan het begin van het jaar en zelfs bijna 71% hoger ten opzichte van begin 2022.

Er zijn verschillende redenen waarom de rentetarieven voor leningen omhoog gaan. De eerste is inflatie. Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Dit zorgt er ook voor dat geld dat beleggers uitlenen minder waard wordt tegen de tijd dat ze het geld terugkrijgen (omdat ze er minder voor kunnen kopen).

Blijft de rente stijgen voor leningen?

Als compensatie hiervoor vragen ze hogere rentes als ze hun geld bijvoorbeeld uitlenen aan kredietverstrekkers. Als de inflatie hoog is, moeten kredietverstrekkers hogere rentes betalen aan beleggers van wie ze geld lenen, en dat berekenen ze door met behulp van hogere leenrentes voor de consument.

Risico's voor kredietverstrekkers is een tweede reden. Als kredietverstrekkers denken dat ze een hoger risico lopen bij het uitlenen van geld, vragen ze ook hogere rentetarieven. Dit kan gebeuren als de werkloosheid hoog is of als mensen meer moeite hebben om hun leningen terug te betalen.

Verder spelen er internationale factoren. Internationale gebeurtenissen en financiële markten hebben invloed op de rentetarieven. Wanneer er wereldwijde onzekerheid heerst (door bijvoorbeeld een oorlog), vragen beleggers hogere rentes voor het geld dat ze uitlenen aan kredietverstrekkers. Die kredietverstrekkers betalen zelf meer voor het geld dat ze lenen en daardoor vragen ze hogere leenrentes aan hun klanten.

Rente stijgt hard

De meest opvallende stijging van de rente is te zien bij de laagste rente op de markt voor leningen. Deze is gestegen van 3,3% in januari 2022 naar 6,9% op dit moment, wat neerkomt op een stijging van bijna 110%.

Om de omvang van deze stijging te illustreren, legt Bulthuis uit dat als je begin vorig jaar een persoonlijke lening van €50.000 had afgesloten met een looptijd van 10 jaar, je in totaal €8.635 aan rente zou hebben betaald. "Nu kom je uit op €18.713 aan rentekosten voor dezelfde lening. Dat is dus bijna €10.000 meer."

Zelfs voor kleinere leenbedragen zijn de rentekosten nu aanzienlijk hoger. Zo bedroeg de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van €10.000 in januari 2022 nog 5,75%t, terwijl deze nu is gestegen naar 9,09%. "Bij een looptijd van 5 jaar betekent dit €1.000 meer aan rentekosten, en bij een looptijd van 10 jaar loopt dit zelfs op tot €2.000", aldus Bulthuis.