Italië wil woekerwinsten banken extra belasten

21 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Italiaanse politiek is voornemens om de zogeheten ‘overwinsten’ van banken extra te belasten. Banken profiteren wereldwijd van de oplopende rente – zo verdubbelden ING en ABN AMRO hun kwartaalwinsten.

Vicepremier Matteo Salvini legt uit dat Italiaanse banken 40% belasting over hun overwinsten moeten betalen. De overheid verwacht met de maatregel zo’n €2 miljard op te halen voor belastingverlagingen en steun aan staters op de woningmarkt.

De hogere winsten die banken momenteel boeken heeft alles te maken met het huidige rentebeleid van de Europese Centrale Bank. In de strijd tegen de hoge inflatie is men vorig jaar begonnen met het opvoeren van de rente. En die hogere rente is terug te zien in de hogere krediet- en hypotheekrente. In andere woorden; banken verdienen een stuk meer met het verstrekken van hypotheken en kredieten.

Italië wil woekerwinsten banken extra belasten

Aan de andere kant van de medaille stijgt de rente op spaargelden ook, al gaat dat een stuk langzamer. Zo staan de spaarrentes van bijvoorbeeld de Nederlandse grootbanken op zo’n 1,25% – ruim een jaar geleden hanteerden men nog een negatieve rente voor vermogende spaarders.

Ook Italiaanse banken zagen hun winsten in de eerste van dit jaar flink oplopen. NU.nl schrijft dat de Italiaanse regering al langere tijd kritisch was op het rentebeleid van de ECB en de daaropvolgende megawinsten voor banken.

In het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) zou men zich ook buigen over soortgelijke extra heffingen.