Grootbank spaarders laten €1,8 miljard aan rente liggen

18 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Dat de spaarrente bij de Nederlandse grootbanken relatief laag is, is een bekend gegeven. Dat spaarders bij ING, ABN AMRO en Rabobank gezamenlijk €1,8 miljard aan rente laten liggen, is dat echter niet. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Uit de analyse komt tevens naar voren dat 48% van de Nederlandse spaarders enkel bij één van de drie grootbanken spaart. “Volgens De Nederlandsche Bank stond er tussen juni 2022 en mei 2023 €368 miljard aan spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen”, legt Amanda Bulthuis (expert geld en verzekeringen bij Geld.nl) uit.

“Als je er vanuit gaat dat 48% van dat spaargeld bij deze grootbanken staat, dan gaat het om €176,7 miljard aan spaargeld dat enkel bij ABN AMRO, ING of Rabobank staat.”

Grootbank spaarders laten €1,8 miljard aan rente liggen

De vergelijkingssite berekende dat spaarders bij de grootbanken tussen juni 2022 en mei 2023 gemiddeld 0,21% rente kregen. Dat komt neer op bijna €371 miljoen rente over die €176,7 miljard.

Bulthuis stelt echter dat er veel meer rendement te behalen was. “Als de spaarders van de drie grote banken hun geld op een spaarrekening met de hoogste spaarrente in die periode hadden gezet, konden ze gemiddeld 1,25% rente opstrijken. In totaal komt dat neer op €2,2 miljard.”

“Als je naar dit laatste bedrag kijkt”, vervolgt Bulthuis. “Hebben de spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs 1,8 miljard euro aan rente laten liggen.”

Een verschil dat zelfs verder op dreigt te lopen. Ondanks dat de spaarrente bij de grootbanken stijgt, neemt het verschil volgens Bulthuis tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt toe.

“Op dit moment krijg je bij ABN AMRO, ING en Rabobank 1 tot 1,25% rente op je spaarrekening. De hoogste spaarrente staat nu op 2,7%. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grote banken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen. Een goede reden dus om met in elk geval een deel van je spaargeld op zoek te gaan naar een bank met een betere rente”, aldus Bulthuis.