Hans Schoen benoemd tot commissaris NN Group

29 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hans Schoen, voormalig partner van accountancy- en adviesbureau KPMG is tot commissaris benoemd bij NN. Ondanks zijn omstreden optreden bij Philips eind 2012 gingen de AFM en DNB akkoord met de benoeming van de oud topman binnen NN Group.

Klimop-zaak
In 2012 ontving Hans Schoen, een voormalig partner bij KPMG, een officiële waarschuwing van de Accountantskamer*. In de zogenaamde ‘Klimop zaak’ werd Schoen verweten in 2006 bij de controle van het Philips Pensioen fonds het “fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid te hebben geschonden” . Er bleek achteraf namelijk massale fraude met vastgoedtransacties te zijn gepleegd binnen het pensioenfonds van Philips. Onroerend goed werd veel te goedkoop verkocht aan een makelaar, die daarop vervolgens veel winst op maakte. Die fraude kostte Philips uiteindelijk tientallen miljoenen.

NN - Benoeming

De Accountantskamer verweet Schoen verder “onvoldoende de onafhankelijkheid van externe vastgoed taxateurs te hebben getoetst”. Beschuldigingen van AFM gingen zelfs een stapje verder. Zo stelde de toezichthouder dat de accountant “onvoldoende professioneel kritisch” was geweest. Schoen had volgens de AFM de duidelijk zichtbare aanwijzingen voor fraude moeten herkennen  en kritischer moeten zijn. De Accountantskamer was het echter niet eens met die kritiek. De zaak loopt nog altijd, aangezien zowel Schoen als de AFM in hoger beroep zijn gegaan. 

Benoeming bij NN
Ondanks zijn beladen track record benoemde NN Group, de verzekeringspraktijk van ING, Schoen onlangs tot commissaris. Financiële toezichthouders AFM en DNB hebben, ondanks bovenstaande ontwikkelingen, ingestemd met de benoeming. Beide partijen geven echter geen commentaar af over individuele instellingen en benoemingen. NN Group, de verzekeringstak van ING, bereidt momenteel de geplande beursgang voor en kondigde de benoeming vorige maand aan in het nieuwe prospectus. 

* De Accountantskamer is hét tuchtorgaan van de accountancysector. Het orgaan kent vijf niveaus van tuchtmaatregelen. De waarschuwing voor Hans Schoen valt binnen de lichtste categorie.