IMF: ‘Bankencrisis voorkomen maar blijft op de loer liggen’

13 april 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de overnames van de Silicon Valley Bank en Credit Suisse is een bankencrisis voorkomen. Dat betekent echter niet dat de financiële sector achterover kan leunen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft in zijn World Economic Outlook becijferd dat de kans op een nieuwe financiële crisis zo’n 15% is.

IMF-hoofdeconoom Pierre-Oliver Gourinchas waarschuwt dat beleggers nog altijd op zoek zijn naar zwakke schakels in de financiële sector en wijst daarbij naar het voorbeeld van Credit Suisse. Klanten haalden in rap tempo hun geld weg bij de Zwitserse bank en ook beleggers verloren het vertrouwen. De eveneens Zwitserse bank UBS zou – met behulp van de Zwitserse overheid – zijn concurrent uiteindelijk uit zijn lijden verlossen en Credit Suisse overnemen

Het IMF stelt nu in zijn halfjaarlijks rapport dat met de overname een grotere financiële crisis is voorkomen. De VN-organisatie waarschuwt echter dat er nog altijd een vertrouwenscrisis op de loer ligt.

Bankencrisis voorkomen maar blijft op de loer liggen

Mocht dat daadwerkelijk gebeuren dan zullen banken voorzichtiger zijn met het uitlenen van geld, consumenten de broekriem aanhalen en bedrijven investeringen uitstellen. In een dergelijk scenario groeit de wereldeconomie niet met 2,8%, zoals het IMF nu voorspelt, maar slechts met 1%. Het IMF schat de kans op dat scenario in op zo’n 15%.

Het IMF roept daarom overheden en toezichthouders op om waakzaam te zijn. “We gaan een lastige fase in waarin de economische groei naar historische maatstaven zwak blijft, de financiële risico’s zijn toegenomen, en de inflatie nog niet de kop is ingedrukt.”

Het IMF vermoedt daarnaast dat de inflatie op zijn vroegst in 2025 onder controle is en adviseert centrale banken dan ook om tot die tijd de rente hoog te houden. Daarnaast dienen centrale banken maatregelen te nemen als de financiële stabiliteit in het geding is, bijvoorbeeld door banken te temperen met de verkoop van obligaties, die de afgelopen jaren juist massaal werden opgekocht om de lage rente te drukken.