ABN AMRO verwacht 25% meer woningverkopen

09 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal woningtransacties komt dit jaar volgens economen van ABN AMRO 25% hoger uit dan in 2013. Dat meldt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Groeiverwachting positief bijgesteld

Eerder ging ABN AMRO nog uit van een toename van 15%. Het percentage is bijgesteld vanwege de algehele verbetering van het economisch klimaat en het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN AMRO: "Natuurlijk blijven we bezorgd over hypotheken die onder water staan en mensen die achterblijven met restschuld, maar er is ook aanleiding om positief te zijn. Er vindt namelijk echt een hoopgevende verandering plaats op de woningmarkt doordat er meer huizen verkocht zullen worden."

ABN AMRO - Woningmarkt

Prijsontwikkeling

Ook de verwachte ontwikkeling van de prijzen hebben de economen van ABN AMRO naar boven bijgesteld. De bank verwacht dat de woningprijzen dit jaar naar verwachting met 1% zullen stijgen. Bokeloh: "Onze verwachtingen zijn gebaseerd op eigen cijfers en die van andere partijen, zoals Vereniging Eigen Huis. Alle signalen wijzen op meer consumentenvertrouwen en een opwaartse prijsbeweging in de woningmarkt."

Kanttekeningen

Toch plaatst de bank ook kanttekeningen bij het positieve nieuws. Door het ruime woningaanbod en de aanhoudende beperking van de kredietruimte blijft het prijsherstel voorlopig bescheiden. Door dit trage prijsherstel kan het naar verwachting van ABN AMRO nog lang duren voordat de problemen met restschulden definitief achter de rug zijn.