Deutsche Bank reduceert personeelsbestand drastisch

02 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Deutsche Bank heeft de afgelopen tweeënhalf jaar zeshonderd banen geschrapt in Nederland. Dat is ongeveer 4O% van het personeelsbestand. Dat meldt een woordvoerder van de Duitse bank, naar aanleiding van een bericht van Het Financieele Dagblad. De krant berichtte dat de Duitse bank hard ging ingrijpen bij zijn Nederlandse dochter en dat voor het einde van dit jaar na twee opeenvolgende ontslagrondes circa 600 banen zijn verdwenen. Het Financieele Dagblad baseert zich op gesprekken met betrokkenen en vakbondsbestuurders. De bank zou €23 miljoen aan voorzieningen hebben getroffen voor de reorganisatie.

Reorganisatie in laatste fase

Volgens de woordvoerder van het financiële concern heeft de Nederlandse tak van Deutsche Bank de meer dan twee jaar geleden ingezette reorganisatie al afgerond en de bank heeft geen nieuwe plannen om meer arbeidsplaatsen te schrappen. Sinds de aankondiging van de reorganisatie heeft de Deutsche Bank 600 banen geschrapt. Daarvan staan er nu nog 140 op de pay-roll tot het einde van dit jaar, geheel volgens afspraken met werknemersorganisaties. Het financiële concern heeft momenteel zo’n 1.000 medewerkers in dienst.

Deutsche Bank

Moeizame integratie

De inkrimping bij Deutsche Bank is een direct gevolg van het mislukken van de overname van de Hollandse Bankunie (dochter ABN AMRO) en een reeks regiokantoren van de inmiddels genationaliseerde combinatie Fortis - ABN AMRO. Daarna ging vrijwel alles mis. De integratie van ABN AMRO klanten in de Deutsche Bank – systemen verliep verre van vlekkeloos. Bovendien bleek de Duitse bank grotere voorzieningen te moeten nemen dan verwacht.

Geen match met klanten

Uiteindelijk bleek ook de klantenkring van de van de voormalige Fortis - ABN AMRO regiokantoren niet aan te sluiten op het profiel dat de Deutsche Bank voor ogen had. De Duitse bank wil zich richten op klanten met een internationale focus of de ambitie hebben dat te gaan doen. Het financiële concern sloot 12 lokale kantoren en de bank stootte 18.000 van de 24.000 overgenomen klanten af. Dat waren merendeels MKB-ers.

Ex-ABN AMRO-ers de klos

Bij de medewerkers van de overgenomen ABN AMRO-tak vallen de klappen, zegt een vakbondsvertegenwoordiger tegenover Het Financieele Dagblad. “Van de activiteiten die van ABN AMRO zijn gekocht zijn in wezen nog twee delen over:  de eenheid middenbedrijf (Midcaps) en het factoringbedrijf IFN”, aldus de vakbondsbestuurder.