Ondernemer Renske Thole over Evi Pensioenbeleggen: 'Bevestiging van vertrouwen'

02 juni 2022 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Zzp’ers en andere ondernemers weten dat zij zelf iets moeten regelen voor hun pensioen om op latere leeftijd meer financiële zekerheid te hebben. En ook als je in loondienst bent is zelf nog een ‘potje’ opbouwen verstandig. Moeilijk? Nee, niet echt. Ondernemer Renske Thole vertelt hoe zij bij Evi begon met pensioenbeleggen.

Renske Thole (47) werkt als veranderkundige en programmanager in de zorgsector. Na een carrière in loondienst is ze nu een aantal jaar eigen baas. Omdat ze haar zaken graag goed regelt, maar er niet aldoor mee bezig wil zijn, startte ze als ondernemer gelijk met Evi Pensioenbeleggen.

Renske, wat houdt jouw werk in?

"Ik werk in de zorgsector en help mijn klanten met nieuwe ontwikkelingen. Mijn opdrachtgevers zijn vaak focusklinieken, denk aan oog- of handklinieken met gespecialiseerde behandelingen. Er speelt veel op het gebied van digitalisering en er is groot gebrek aan zorgpersoneel. Dat kan je deels oplossen door zaken slimmer te organiseren. Ook in de zorg willen patiënten en zorgverleners meer vrijheid en zelfstandigheid om dingen zelf te kunnen regelen."

Ondernemer Renske Thole over Evi Pensioenbeleggen: 'Bevestiging van vertrouwen'

Ben je als ondernemer gelijk begonnen met pensioenopbouw?

"In 2018 ben ik gestart met twee compagnons, in mei vorig jaar ben ik alleen doorgegaan. Vanaf mijn start als zelfstandige loopt mijn pensioen bij Evi, dat gaat nu gewoon door. Ik had destijds al een beleggingsrekening bij Van Lanschot, en dus een connectie met de bank. Ik dacht toen: ‘Ik moet iets regelen. Dat is belangrijk, maar wil er niet te veel omkijken naar hebben. Welk product zou daarbij passen?’"

"In overleg met mijn adviseur zijn we op Evi Pensioenbeleggen uitgekomen. Fiscaal kwam het uit om mijn jaarruimte te gebruiken. In de praktijk bereken ik nu jaarlijks die ruimte en stort dat bedrag in mijn pensioenvoorziening, een zogeheten ‘lijfrente’. Verder heb ik er weinig omkijken naar, ik kijk ook niet naar wat de waarde op dit moment is. Het heeft weinig nut om dat per dag bij te gaan houden. Ik heb me er één keer goed in verdiept, en dat is het."

Had je kennis over pensioen?  

"Als werknemer vertrouw je erop dat je pensioen voor je geregeld wordt. Maar ondernemers willen meer zeggenschap: is het product duurzaam, waar wordt in belegd? Ik verdiep me daar graag eenmalig in, als het dan geregeld is, vertrouw ik daar verder op. Ik vind het comfortabel dat er een grote pensioenbelegger als Kempen aan de knoppen draait. De omvang van Van Lanschot Kempen speelde mee bij mijn beslissing, net als het feit dat de bank al lang bestaat. Via mijn adviseur kreeg ik informatie over het lijfrenteproduct en ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het beste bij mijn situatie past."

Praat je met andere ondernemers over pensioen?

"In het grotere geheel wel, je praat over hoe je je rechtsbijstand geregeld hebt, je aansprakelijkheid en ook het pensioen. Het verschil met een pensioenproduct vind ik dat je het voor jezelf opbouwt. Een verzekering is een noodzakelijke bescherming, maar daar zie je uiteindelijk weinig van terug. Pensioen bouwt zich op, als je die jaarruimte kunt benutten dan werk je echt aan iets voor later. Ik vind het handig dat mijn pensioenbijdrage via de jaarruimte meebeweegt met mijn inkomsten. Ga je voor de maximale jaarruimte of doe je iets minder? Ik ben tot nu toe steeds voor dat maximum gegaan."

Wat vind je het belangrijkst als het gaat over pensioenopbouw als ondernemer?

"Ik vind het belangrijk om goed te zorgen voor later. Ik voel me geen belegger, het gaat mij om de lange termijn. Ik weet wel dat de inleg belegd wordt, dat voelt beter dan sparen. De updates van Evi lees ik en ik kijk naar de actualiteiten. Ik handel daar zelf niet op, maar hou het in de gaten vanuit het idee: hoe acteert de bank op wat er gebeurt in de wereld, zien zij de risico’s? Het is meer een bevestiging van mijn vertrouwen dat ze hun oog op de bal hebben. Ieder keer als ik het jaar afsluit en ik bereken samen met mijn adviseur de jaarruimte, dan geeft dat een voldaan gevoel: ik heb het goed geregeld en hoef me er verder niet druk over te maken. Ook als ik eventueel weer in loondienst zou gaan, dan kan ik de lijfrente die ik nu opbouw gewoon door laten lopen."

Heb je een vastomlijnd plan over wanneer je wilt stoppen met werken en wat je dan wil gaan doen?

"Ik heb nog geen idee over wanneer ik wil stoppen, ik zie dit als een aanvulling op mijn AOW. Dat je tegen die tijd niet wakker hoeft te liggen omdat je maandelijks tekort komt. Het lijkt me lastig om helemaal te stoppen met werken. Ik denk dat ik op latere leeftijd wel gas terug neem. Graag zou ik dan, als dat lukt, iets willen doen als een adviesfunctie, een raad van toezicht of zoiets. Dat kan ook onbezoldigd. In die zin geeft een goed pensioen vrijheid om in die fase te kunnen doen wat je zelf wil."