Invloed blockchain en robotisering neemt af

27 mei 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Het belang van blockchain en robotisering is de afgelopen jaren voor finance professionals afgenomen. In 2019 voorzag een derde van deze groep nog een grote toekomst voor blockchaintechnologie, en vond 29% dit voor robotisering. Inmiddels, drie jaar later, zijn deze percentages geslonken naar respectievelijk 17% en 20%. Dat blijkt uit de fintech barometer van Visma Onguard.

Ten aanzien van het gebruik van robotisering merken de respondenten weinig verschil – waar in 2020 17% aangaf robotisering te gebruiken in hun systemen is dat in 2022 slechts met 3% gestegen. Volgens de experts van Visma Onguard zijn alleen big data-, artificial Intelligence- en Internet of Things (IoT)-technieken niet minder populair geworden. Zowel big data als IoT staan sinds 2018 in de top drie van meest invloedrijke technologieën volgens finance professionals.

Invloed blockchain en robotisering neemt af

Adriaan Kom noemt het opvallend dat finance professionals het idee hebben niet veel te doen met robotisering en de invloed daarvan op de financiële sector niet inzien. Tegelijkertijd noemt de CCO van Visma Onguard het een compliment voor de techniek, “omdat het inmiddels zo ingebed zit in systemen dat de professionals niet doorhebben hoeveel ze er al gebruik van maken.”

“Want dat het gebruik van robotisering de afgelopen jaren is toegenomen, staat vast. Blockchain daarentegen lijkt de belofte nog niet waar te maken op dit moment en wordt veel minder ingezet dan een aantal jaar terug werd gedacht.”

Real-time rapporteren

Ook real-time rapporteren zou volgens de onderzoekers van Visma Onguard een onderbelicht thema zijn. “Onterecht, omdat de techniek noodzakelijk is om de juiste organisatiebeslissingen te kunnen maken.” Desondanks is het percentage finance professionals dat met de techniek werkt zelfs afgenomen. In 2020 gaf 15% aan hier al beschikking over te hebben, in 2022 was dat slechts 14%.

Een afname die in ieder geval niet te verklaren is vanuit verouderde legacy-systemen. Waar in 2020 nog 36% van de finance professionals last had van dit probleem, gooien verouderde systemen steeds minder vaak roet in het eten. Zo gaf dit jaar nog slechts 17% aan legacy-systemen als struikelblok te ervaren om succesvol realtime rapporteren te integreren.