Blockchain steeds minder in trek onder finance professionals
Hoewel uit Deloitte’s ‘2021 Global Blockchain Survey’ nog bleek dat 70% van de topmanagers uit de financiële dienstverlening blockchain zien als een potentieel concurrentievoordeel, blijkt juist uit de trendanalyse van de jaarlijkse FinTech Barometer van Visma dat finance professionals de techniek steeds minder inzetten. Waar in 2020 nog bijna een kwart (23%) van de respondenten aangaf blockchain binnen de organisatie in te zetten, is dit in één jaar geslonken tot slechts 9%.
Veiligheid (22%), ingewikkelde IT-materie (23%) en de (on)toepasbaarheid binnen de huidige infrastructuur (24%) worden daarbij als de grootste barrières gezien. Al geven de onderzoekers van Visma aan dat het laatstgenoemde een steeds kleinere rol speelt; in 2017 gaf bijvoorbeeld 31% nog aan dat ze twijfels hadden over de toepasbaarheid van de techniek binnen hun infrastructuur.
Het onderzoek geeft verder een tweezijdig beeld over de populariteit van blockchain. Enerzijds lijkt de techniek daadwerkelijk aan populariteit te verliezen. Zo geeft 25% van de ondervraagden aan dat blockchain een wekelijks vergaderpunt is, in 2017 ging het nog om 35%.
Vooruitschuiven
Anderzijds zien finance professionals nog steeds potentie in de techniek voor de toekomst. 35% van de ondervraagden stelt namelijk ideeën over blockchain in de nabije toekomst te willen bekijken (tegenover 26% in 2019). 45% heeft de inpassing van de techniek zelfs op de kortetermijnplanning staan.
Bijna een kwart van de ondervraagden (22%) geeft aan te verwachten dat blockchain het proces van internationale en zakelijke betalingen kan verbeteren (in 2017 ging het nog om 12%). Tevens verwacht 19% van de finance professionals dat blockchain de efficiëntie verbetert en 16% dat het de databeveiliging kan verbeteren.
Een belangrijk middel
“De blockchain plannen lijken even on hold gezet de afgelopen tijd”, legt Visma-CCO Adriaan Kom uit. “En dat is met de coronacrisis natuurlijk helemaal niet gek. Blockchain kan een bedrijf veel voordelen opleveren, maar is ook een technologie die je goed moet invoeren en waarbij je wilt investeren in het gebruik ervan.”
“In de turbulente twee jaar waar we nu uitkomen was het alle hens aan dek om de bedrijfsvoering zo goed mogelijk door te zetten. Nu daar weer wat lucht komt, zetten bedrijven blockchain weer op de kortetermijnplanning. Ik ben blij dat ze dit doen, het is namelijk een belangrijk middel om effectiviteit te verhogen en kosten te besparen.”