Ierse Ulster Bank krijgt financiering en gaat fuseren

27 juni 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het Ierse Ulster Bank, onderdeel van Royal Bank of Scotland, zal een financiële injectie ontvangen van investeringsfonds Warburg Pincus om de kapitaalpositie van de bank te verstevigen. De kapitaalinjectie zal mogelijk gevolgd worden door een fusie met het Ierse Permanent TSB. Dit blijkt uit berichtgeving van The Sunday Times. Financiële details over de plannen zijn niet vrijgegeven.

Kapitaalinjectie noodzakelijk
Na de afgelopen twee jaar een verlies geleden te hebben van £2,5 miljard (€3,1 miljard) is een investering noodzakelijk om de positie van de noodlijdende RBS dochter Ulster Bank te verstevigen. De Ierse bank vertegenwoordigt momenteel 4% van RBS’ activa, en heeft 20% van de slechte leningen van RBS in zijn beheer. De Britse overheid, die sinds 2008 voor 81% eigenaar is van RBS, heeft er baat bij dat Ulster Bank zijn positie versterkt. Volgens interne bronnen zou de koers van de RBS aandelen met 30 pence per aandeel kunnen stijgen als het ingebrachte kapitaal de gezondheid van Ulster Bank verbetert.

Ulster Bank

De mogelijke investering zou gaan komen van investeringsmaatschappij Warburg Pincus, die volgens de bronnen momenteel in gesprek is met Royal Bank of Scotland. Na een dergelijke kapitaalinjectie is vanuit deze gefortificeerde positie een fusie tussen Ulster Bank met een branchegenoot – waarschijnlijk het Ierse Permanent TSB – denkbaar. Door de fusie zou de gecombineerde bank in een klap een toonaangevende speler worden binnen de Ierse bankensector.