Beursgang Lloyds dochter TSB Bank succesvol

25 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het Britse Lloyds Banking Group heeft met succes dochter TSB Bank naar de beurs in Londen gebracht. De Britse bank haalt met de beursgang van dochteronderneming TSB Bank 455 miljoen pond (€569 miljoen) op. Vanwege de grote belangstelling van investeerders heeft Lloyds een groter deel van TSB Bank naar de beurs gebracht.  

Meer aandelen dan verwacht naar beurs

Lloyds wilde aanvankelijk 25% van TSB Bank naar de beurs in Londen brengen. Lloyds verkoopt nu 175 miljoen aandelen TSB Bank. Dat komt neer op 35% van de aandelen van het bankbedrijf dat op de markt komt. De overige 65% blijven daarna nog zeker 3 maanden in handen van Lloyds, al heeft  de Amerikaanse bank JP Morgan als ondersteunende bank een optie gekregen om 10% van de aandelen te kopen. De totale waarde van TSB bank komt uit op 1,3 miljard pond. Volgens financieel persbureau Bloomberg stond TSB Bank voor 1,5 miljard pond in de boeken van Lloyds. TSB Bank, het voormalige kantorennetwerk van Lloyds heeft 4,5 miljoen klanten, die samen 23,3 miljard pond aan spaargeld bij de bank hebben staan. De bank beroept zich graag op zijn simpele karakter en op het gegeven dat de bank niet meedoet aan buitenlandse speculaties en het financieren van grote bedrijven.

Beursgang Lloyds dochter TSB Bank succesvol

Stap in gedwongen verkoop TSB Bank

“De succesvolle beursgang van TSB Bank is een belangrijke stap voor Lloyds om te voldoen aan de toezeggingen aan de Europese Commissie”, stelt Antonio Horta- Osório, CEO van Lloyds Banking Group in een toelichting Lloyds Banking Group moet van de Europese Commissie het bedrijfsonderdeel de consumentenbank TSB verkopen, vanwege de staatssteun die het Britse financiële concern ontving in 2008. Lloyds werd tijdens de kredietcrisis voor 43,3% genationaliseerd. De verkoop van TSB Bank moet tegen het einde van volgend jaar helemaal zijn afgerond. Lloyds Banking Group is nu nog voor een kwart in handen van de Britse overheid. In september 2013 heeft de Britse overheid met de verkoop van een belang van circa 6% in de deels genationaliseerde Lloyds Bank 3,2 miljard pond (€3,8 miljard) opgehaald.