Britse staat verkoopt 6% Lloyds voor 3,8 miljard euro

18 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Britse staat heeft een belang van circa 6% in Lloyds Banking Group verkocht voor £3,21 miljard (= €3,8 miljard). Dat werd bekend gemaakt door UK Financial Investments (UFKI), die de staatsactiva in Lloyds Banking Group en andere banken beheert.

In een persverklaring gaf UK Financial Investments (UFKI) al eerder aan ongeveer 4,3 miljard aandelen Lloyds Banking Group, tegen 75 pence per aandeel aan institutionele beleggers te verkopen. Door de verkoop brengt de Britse staat haar belang in Lloyds Banking Group terug tot 32,7%  van het aandelenkapitaal.

Britse staat verkoopt 6% Lloyds voor 3,8 miljard euro

De Britse staat redde Lloyds Banking Groep tijdens de financiële crisis van de ondergang, door een belang van 39% te nemen in de grootste retail bank van het land. Ook de Royal Bank of Scotland (RBS) werd toen door de Britse staat van de ondergang gered, door een belang van 81% te nemen.

Momenteel is Lloyds Banking Group weer winstgevend en stijgen de aandelen. Beoordeeld op marktkapitalisatie is Lloyds Banking Group nu één van de grootste banken van Europa. De verkoop van het belang van 6% in Lloyds Banking Group aan institutionele beleggers vormt het begin van de geleidelijke terugkeer in particuliere handen van de banken die tijdens de financiële crisis door de Britse staat moesten worden gered. De situatie rondom de Royal Bank of Scotland blijkt echter meer complex, omdat de Britse overheid overweegt de bank te splitsen in een gezonde bank en een ‘bad bank’.