ABN AMRO boekt €1,2 miljard winst en maakt beloning aandeelhouders bekend

10 februari 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft over 2021 een winst geboekt van €1,2 miljard. Een flink verschil qua resultaat in vergelijking met 2020, toen de bank door de coronapandemie en de strenge lockdown nog een verlies leed van €45 miljoen. De winst van dit jaar is (groten)deels te danken aan de sterke eindsprint (€552 miljoen) van de bank in het vierde kwartaal. Tegelijkertijd kondigt ABN AMRO aan zijn aandeelhouders te belonen, door voor €500 miljoen aan eigen aandelen in te kopen.

De sterke eindspurt is (deels) te verklaren aan de hand van de verkoop van het hoofdkantoor op de Zuidas. De transactie leverde ABN AMRO een boekwinst op van €338 miljoen die in het laatste kwartaal van 2021 werd bijgeschreven. Tegelijkertijd slaagde de bank erin om meer leningen aan bedrijven te verstrekken en werd het marktaandeel op de hypotheekmarkt uitgebreid.

2021 was overigens sowieso een jaar met uitersten voor de bank. Zo kwam ABN AMRO een schikking van €480 miljoen overeen met het Openbaar Ministerie vanwege tekortkomingen in zijn anti-witwasproces. Ook moest de bank €340 opzijzetten om zijn klanten te compenseren die in het verleden te veel rente hebben betaald over hun doorlopend consumptief krediet.

ABN AMRO boekt €1,2 miljard winst en maakt beloning aandeelhouders bekend

ABN AMRO-CEO Robert Swaak legt uit dat de bank zich volop blijft inzetten om zijn bedrijfsprocessen verder te digitaliseren. De topman verwacht dat het volledige dienstenaanbod in het derde kwartaal van dit jaar volledig op afstand aangeboden kan worden. “Inclusief pasloos geld opnemen en de mogelijkheid om digitaal een en/of rekening te openen. Nu klanten steeds meer overstappen op digitaal, optimaliseren we het kantorennetwerk verder in lijn met het gedrag van de klant.”

Aandeelhouders belonen

Naast het bekendmaken van de bedrijfsresultaten, heeft ABN AMRO ook de start van een aandeleninkoopprogramma bekendgemaakt. De bank heeft laten weten dat het van plan is om certificaten van aandeel en gewone aandelen in te kopen tot een maximale waarde van €500 miljoen.

Het aandeleninkoopprogramma gaat per vandaag van start en wordt naar verwachting uiterlijk in juni 2022 afgerond. Het doel van het programma is het aandelenkapitaal van de bank te verminderen.

“ABN AMRO wil aandeelhouders een aantrekkelijk rendement bieden en dit inkoopprogramma vormt een belangrijke mijlpaal”, legt Swaak uit. “Wij hebben goede vooruitgang geboekt met onze strategische agenda. Hoewel de omstandigheden moeilijk waren, zijn onze kapitaalratio’s in het afgelopen jaar verbeterd. Dit gaf ons het vertrouwen om extra kapitaal aan aandeelhouders uit te keren. Met dit programma voegen we de inkoop van aandelen toe aan ons instrumentarium voor het beheren van onze kapitaalpositie.”

De bank laat tot slot weten dat het meerderheidsbelang van de Nederlandse staat (die overigens ook profiteert van het inkoopprogramma), in stand zal blijven. De Staat heeft momenteel 56,3% van de aandelen in handen. Overigens liet minister van Financiën Sigrid Kaag onlangs aan de Tweede Kamer weten, dat het nieuwe kabinet voornemens is om de verkoop van zijn aandelen weer te hervatten. Kaag zou de beheerder (NLFI) opdracht hebben gegeven om opnieuw te kijken naar de afbouwstrategie.