Kabinet hervat verkoop aandelenbelang ABN AMRO

04 februari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het nieuwe kabinet is van plan om de verkoop van de aandelen van ABN AMRO weer te hervatten. Dat liet minister van Financiën Sigrid Kaag onlangs aan de Tweede Kamer weten. Kaag heeft de beheerder van het staatsbelang (NLFI) opdracht gegeven om opnieuw te kijken naar de afbouwstrategie.

Hoewel in het regeerakkoord van 2017 werd afgesproken om ABN AMRO zo snel als verantwoord mogelijk weer volledig naar de markt te zetten, werd er onder toenmalig minister Hoekstra geen enkel aandeel van de bank verkocht. Onder beleggers ontstond dan ook onduidelijkheid wat het nieuwe kabinet wilde met de aandelen van de bank.

Kaag stelt nu “geen enkele aanleiding te zien” om af te wijken van het voornemen om ABN AMRO volledig te verkopen. Het Financieel Dagblad schrijft dat het vrijwel zeker is dat het staatsbelang in de bank onder de 50% zal komen, aangezien het momenteel 56% is en het verkopen van zeer kleine tranches ongebruikelijk is.

Kabinet hervat verkoop aandelenbelang ABN AMRO

Hoewel de bank binnenkort dus wellicht weer ‘op eigen benen komt staan’, wilde de kersverse minister van Financiën niets kwijt over de termijn waarin dat moet gebeuren. “Als ik daar iets over zeg, zeg ik al te veel”, aldus Kaag. Het FD schrijft dat de Staat sowieso niets concreets kan zeg over de verkoopplannen van de bank, omdat die informatie koersgevoelig is.

Flink verlies dreigt

De Staat nationaliseerde ABN AMRO samen met het toenmalige Fortis Bank Nederland in 2008, nadat moederbank Fortis wankelde in de kredietcrisis. Het toenmalige kabinet betaalde destijds €16,8 miljard voor de banken. Daarbovenop kwamen meerder kapitaalinjecties die de bank nodig had van de enig overgebleven aandeelhouder: de overheid.

Het FD heeft berekend dat – om volledig uit de kosten te komen – de resterende aandelen verkocht moeten worden voor ongeveer €26 per aandeel. Een niveau dat alleen in de periode tussen eind 2017 en begin 2018 werd bereikt. Sindsdien kwam ABN AMRO meerdere malen negatief in het nieuws. Zo waren er ruzies tussen het bestuur en de Raad van Commissarissen en moest de bank een miljoenenboete betalen voor het niet nakomen van de antiwitwasregels. Tot slot ging ook de aandelenkoers onderuit.

“En aan het begin van de coronacrisis stortte de koers nog verder in elkaar tot onder de €7. Recent is de koers opgeklommen, geholpen door een hogere rente, naar een slot van zo’n €14,51. Volgens de VEB moet de overheid accepteren dat ze nooit de volledige investering zal terugverdienen”, aldus het FD.