Bodem rentedaling op consumptieve kredieten in zicht

23 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Er lijkt een einde te komen aan de dalende rentes op consumptieve leningen. Hoewel de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van €50.000 in 2021 – van januari tot september – nog daalde van 4,66% naar 4,26%, verwachten experts dat de daling een bodempunt heeft bereikt. Ook bij lagere leningen lijken de rente te stabiliseren.

De huidige lage rentestand is te verklaren aan de hand van een sterk bezet deelnemersveld in de kredietsector. Om concurrerend te kunnen blijven namen kredietverstrekkers genoegen met lagere winstmarges, al zagen de bedrijven door de lage rentes hun winst ook slinken. Experts stellen dan ook dat kredietverstrekkers – bij een verdere verlaging van de kredietrente – zelf helemaal geen geld meer over houden.

De lage rente van de afgelopen periode zorgde ervoor dat geld lenen voor een verbouwing of de aankoop van bijvoorbeeld een auto, flink goedkoper uitviel dan in voorgaande jaren. Een verschil dat soms tot in de duizenden euro’s kan oplopen. Hoewel de stabilisatie van de rentes niet automatisch betekent dat geld lenen ook weer duurder wordt, vormt het mogelijk wel een kantelpunt voor consumenten die hun leningen willen overzetten.

Bodem rentedaling op consumptieve kredieten in zicht

Een consument die zijn lening uit 2015 van €50.000 (met een rente van 5,2%) wil omzetten naar de huidige marktrente kan daarvoor bijvoorbeeld bij De Nederlandse Kredietmaatschappij terecht. Via de vergelijkingstool van de website is terug te zien dat BNP Paribas (partnerbank van De Nederlandse Kredietmaatschappij) dezelfde lening aanbiedt tegen 3,3% rente (met een looptijd van tien jaar). Een dergelijke overzetting levert een consument een besparing op van bijna €6.000.

“Nu de historisch lage rente lijkt te stabiliseren is dit het perfecte moment om je lening over te zetten”, adviseert het bedrijf. “Het kan daarbij zinvol zijn om meerdere leningen bij een omsluiting samen te voegen tot één lening. Consumenten profiteren dan van lagere maandlasten omdat de rente op kleinere leningen hoger is dan op één grote lening.”