NN Group en UvA lanceren onderzoekscentrum gericht op levensverwachting

08 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Mensen worden steeds ouder; tegelijkertijd zien we gedurende de coronacrisis meerdere pieken in de oversterfte. De onderzoekers van NN Group en de School of Economics van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stellen dan ook dat het tempo waarin de levensverwachting kan veranderen onzeker is. En die onzekerheid creëert uitdagingen; zoals de betaalbaarheid van pensioenvoorzieningen of de onzekerheid rondom de vereiste capaciteit van gezondheidsinstellingen.

Om dergelijke onzekerheden weg te nemen richten NN Group en de economische afdeling van de UvA de ‘Research Centre for Longevity Risk’ op. UvA-wetenschappers zullen in het kenniscentrum de trends in overlevingskansen en levensverwachting bestuderen en hoe deze door verschillende relevante factoren worden beïnvloed.

De onderzoeksresultaten moeten leiden tot meer inzicht in de financiële en maatschappelijke gevolgen van veranderende levensverwachtingen. De wetenschappers kijken daarbij niet alleen naar demografische trends en medische ontwikkelingen, maar ook naar de invloed van lokale sociaaleconomische omstandigheden en de kwaliteit van de leefomgeving.

NN Group en UvA lanceren onderzoekscentrum gericht op levensverwachting

Volgens Michel Vellekoop. Hoogleraar Levensverzekeringen aan de UvA, zijn de maatschappelijke en financiële gevolgen van de ontwikkelingen in de levensverwachting enorm. “We hebben nog onvoldoende inzicht in hoe de levensverwachting zich zal ontwikkelen en hoe alle relevante factoren zich tot elkaar verhouden. Tevens hebben we onvoldoende kennis van de financiële en economische gevolgen die daarop volgen. Met het Research Centre for Longevity Risk willen we daar verandering in brengen.”

Vitaal belang

“Het onderzoek dat in het centrum wordt uitgevoerd zal bijdragen aan het management van ‘langlevenrisico’s’ en is van vitaal belang voor overheden, beleidsmakers en andere belanghebbenden in de financiële sector”, vult Leon van Riet (CEO NL Life & Pensions en RvB-lid van NN Group) zijn collega aan. “De kennis zal tevens bijdragen aan de bewustwording over het opbouwen van een pensioen. Dit sluit aan bij ons doel om mensen te helpen voor wat voor hen het belangrijkst is.”