Florius richt pijlen op ‘vitalo’s’
De huidige crisis op de woningmarkt kent meerdere oorzaken; één daarvan is de ‘vastgelopen trein van de woningmarkt’. Ouderen blijven steeds langer wonen in hun (grote) huis, waardoor de doorstroming van woningen stagneert. Florius presenteert deze week op de Dutch Design Week 2021 drie mogelijke woonsituaties voor 65-plussers in het Vitalo Impact Lab. De hypotheekverstrekker heeft daarbij het doel om seniore huizenbezitters tot nadenken aan te zetten.
Volgens Florius zijn de meeste 65-plussers, ook wel vitalo’s genoemd, zeer tevreden met hun huidige woonsituatie en willen ze het liefst zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen. De hypotheekverstrekker legt uit dat deze groep zich nog jong voelt en nog niet veel nadenkt over andere woonopties. Tegelijkertijd stelt Florius dat deze groep opziet tegen het moment dat thuis wonen niet langer meer mogelijk is of de eenzaamheid vreest op het moment dat zij alleen komen te staan.
“Daar zit de crux”, legt Florius-directeur Karin Polman uit. “We hebben kwalitatief onderzoek gedaan onder de doelgroep en weinig mensen voelen zich genoodzaakt om na te denken over de tijd waarin wonen zoals je gewend bent misschien niet meer zo vanzelfsprekend is. Toch is het verstading om dat te doen, want nu zijn er nog veel opties en is de kans groter dat je straks kunt wonen zoals je dat nu voor ogen hebt.”
Splitsen, toekomstbestendig of samenwonen
Tijdens de Dutch Design Week presenteert Florius drie mogelijke, toekomstige woonsituaties die vitalo’s aanzetten tot nadenken over hun woonwensen in de toekomst. Die eerste optie omhelst het opsplitsen van je huis en delen met starters, je huis toekomstbestendig maken met behulp van technologie is de tweede optie en tot slot bestaat er de mogelijkheid om op een ‘bijzondere manier’ met andere anderen/andere vitalo’s samen te leven.
“Op de Dutch Design Week presenteren we een conversation starter”, legt Polman verder uit. “Het is een opvallende installatie, waarin de verschillende woonsituaties vanaf het plafond afwisselend omlaag worden getakeld. Het is doel is om aan de hand van ons ontwerp samen het gesprek aan te gaan en input op te halen voor propositieontwikkeling in de toekomst.”