Knab: ‘Nederlanders laten €163 miljoen liggen’

23 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ongeveer de helft van de Nederlanders is onwetend over de middelingsregeling. Met de regeling kunnen mensen die in de afgelopen vijf jaar te maken hadden met een schommelend inkomen belastinggeld terugkrijgen. En dat is “zonde”, concludeert Knab. De online bank berekende dat Nederlanders hierdoor opgeteld €163 miljoen laten liggen bij de Belastingdienst.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.600 klanten, gecombineerd met een analyse van openbare kamerstukken. De bank legt uit dat Nederlanders – met een sterk wisselend inkomen – hun inkomen van drie opeenvolgende jaren kunnen middelen. De te betalen belasting wordt dan opnieuw berekend, maar dan op basis van het gemiddelde. “Het bedrag dat per middeling werd teruggestort lag in 2016 gemiddeld rond de €1.600 en stijgt de laatste jaren flink. In 2020 was dit bedrag bijna verdubbeld tot €3.100.”

Omdat de middeling niet automatisch gaat, moeten rechthebbende dit zelf aanvragen. Uit het onderzoek van Knab blijkt echter dat 49% niet bekend is met de regeling. Nog eens 20% heeft er wel eens van gehoord, maar is dan weer onbekend met de te volgen procedure.

Knab: ‘Nederlanders laten €163 miljoen liggen’

Het Ministerie van Financiën verwacht over 2021 in totaal €185 miljoen kwijt te zijn aan middelingsuitkeringen.  Volgens Oskar Barendse, financieel expert bij Knab, ligt het ‘daadwerkelijke’ bedrag veel hoger. Het ministerie heeft berekend dat het dit jaar in werkelijkheid €348 miljoen zou moeten uitkeren als iedereen die er recht op heeft, daadwerkelijk een middeling zou opvragen. “Dat betekent dat we met z’n allen €163 miljoen laten liggen.”

Corona-effect

Uit cijfers van het Ministerie van Financiën blijkt dat er op dit moment tussen de 153.000 en 350.000 Nederlanders middelen. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog hoger, omdat veel meer mensen vanwege de coronacrisis te maken kregen met wisselende inkomsten. “De genoemde aantallen werden door het ministerie namelijk al in 2018 – dus voor de pandemie – berekend.

Volgens Knab bevestigt de ondervraging dit mogelijke corona-effect. “Van de ondervraagden die – naar eigen zeggen – in aanmerking komen voor middeling, geeft 30% aan dat ze uitsluitend door corona wisselende inkomsten hadden. Op basis van deze cijfers zou de groep die recht op belastingteruggave dus nog sterk toenemen.