BNP Paribas Fortis gaat samenwerking aan met duurzaamheidsadviesbureau

09 november 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Belgische bank BNP Paribas Fortis en het eveneens Belgische duurzaamheidsadviesbureau Climact hebben een partnership afgesloten. Het is de bedoeling dat Climact de bank helpt om zijn bedrijfsklanten beter te ondersteunen bij het realiseren van hun klimaatdoelstellingen.

Momenteel biedt de bank zijn klanten al duurzame leningen en obligaties en investeert het in hernieuwbare energieprojecten. Het is de bedoeling dat de samenwerking de bank in staat stelt om zijn klanten te ondersteunen bij het verlagen van hun CO2-uitstoot. BNP Paribas Fortis hoopt zo zijn duurzame dienstenpakket uit te breiden.

Experts stellen dat dergelijke ‘duurzaamheidsadviesdiensten’ de aankomende tijd steeds populairder worden, mede omdat het Parijse klimaatakkoord vrijwel alle Europese organisaties dwingt om hun bedrijfsmodel rigoureus aan te passen. De Europese Commissie eist daarbij dat alle lidstaten van de Europese Unie in 2050 volledig klimaatneutraal moeten zijn.

BNP Paribas Fortis gaat samenwerking aan met duurzaamheidsadviesbureau

Strengere beoordeling op duurzaamheid 

Ook de Europese Central Bank ondersteunt dit beleid en verwacht van Europese bancaire instellingen dat zij zo snel mogelijk verplicht worden om hun duurzaamheidsbeleid nauwkeurig te onderbouwen. Een doelstelling die voor banken lastig te behalen is, omdat een groot deel van de klanten van banken hun operaties niet hebben verduurzaamd, maar wel door de ECB worden meegerekend in het keuringsproces.

BNP Paribas Fortis-CEO Max Jadot legt in de Belgische zakenkrant De Tijd uit dat de bank in de toekomst – en met behulp van Climact – klanten strenger zal beoordelen op duurzaamheid als ze geld willen lenen. “Op lange termijn bestaat zelfs de kans dat wie geen afdoend antwoord kan geven, niet langer in aanmerking komt voor een krediet.”