Einde aan een tijdperk: de acceptgiro verdwijnt voorgoed

05 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Currence, de producteigenaar van de collectieve Acceptgiro, heeft aangekondigd dat ze per 1 juni 2023 stopt met het aanbieden en ondersteunen van de Acceptgiro. Daarmee komt er na meer dan veertig jaar een einde aan het papieren betaalproduct. Currence ziet zich tot deze maatregel genoodzaakt, vanwege de snelle terugloop (30% per jaar) van het gebruik van de gele Acceptgiro.

“Steeds meer bedrijven en consumenten gebruiken liever andere en makkelijkere betaalmethoden”, legt Currence zijn besluit uit. “In 2023 zouden naar schatting nog maar twee miljoen papieren Acceptgiro’s per post naar banken worden opgestuurd.” Het betaalbedrijf berekende dat een huishouden in 2023 gemiddeld slechts één keer in de vier jaar één enkele Acceptgiro verstuurt.

Tevens wordt slechts één op de tien verzonden Acceptgiro’s nog door de betaler met de hand ondertekend en retour gestuurd. Meer dan 90% van de ontvangers kiest ervoor om betalen (of doneren) met internetbankieren of mobiel bankieren.

Einde aan een tijdperk: de acceptgiro verdwijnt voorgoed

Volgens Betaalvereniging Nederland zijn inmiddels tienduizenden organisaties naar “efficiëntere” betaalmethoden, zoals automatische incasso’s. mobiele betaalverzoeken, facturen per e-mail met een betaallink of QR-codes overgestapt. De Betaalvereniging stelt dat ze – samen met banken en andere financiële dienstverleners – de overgebleven Acceptgiro-gebruikers zullen begeleiden in het proces om ook over te stappen naar alternatieven.

Alternatieven

De automatische incasso wordt door de Betaalvereniging aangewezen als een veelgebruikt en veilig alternatief voor de Acceptgiro. “De vele beschermingsmaatregelen voor consumenten tegen onterechte incasso-opdrachten, hebben geleid tot een grotere bereidheid om machtigingen voor automatische incasso’s af te geven aan bedrijven en instellingen. Consumenten kunnen zo’n machtiging ook per post afgeven.”

Ook de standaard betaalinstructie wordt aangewezen als een makkelijk alternatief. Op een dergelijke instructie staan “helder” onder elkaar het te betalen bedrag, de naam van de ontvanger, de IBAN van de ontvanger en het betalingskenmerk. “De betaler kan die betaalgegevens eenvoudig invoeren bij internetbankieren en mobiel bankieren of overschrijven op een papieren overschrijvingsformulier van zijn eigen bank”, aldus de Betaalverening.

De brancheorganisatie waarschuwt tot slot dat de Acceptgiro soms nog wel eens wordt verward met de papieren overschrijvingsformulieren van de grotere banken. Mensen die vasthouden aan het “op papier betalen” kunnen nog steeds overschrijvingsformulieren aanvragen bij hun bank.