Onmiddellijke overschrijving: de nieuwe norm

27 september 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In meerdere landen is het onmiddellijk overschrijven van geldbedragen al mogelijk of is de ontwikkeling hiervan al in gang gezet. Binnen de kortste keren zullen de meeste banken en hun klanten gebruik kunnen maken van deze revolutionaire betaalmogelijkheid.

Vooral in de retailsector is men al bekend met onmiddellijke overschrijving. Waar bedrijven eerder een achterstand leken te hebben, zijn zij nu een inhaalslag aan het maken. De verandering die nu gaande is zal steeds sneller gaan en voordat bedrijven het doorhebben vragen zij zich af hoe zij in het verleden de trage afhandeling van betalingen hebben kunnen accepteren. Maar zo ver zijn we nog niet.

Ondersteuning van het MKB

Voornamelijk kleine en startende ondernemingen zijn hard getroffen door de pandemie en hebben nu alle hulp nodig om de gevolgen hiervan te boven te komen. Het is van groot belang dat ook die bedrijven de mogelijkheid krijgen om betalingen snel te voldoen. Op dit moment blijven er nog aanzienlijke bedragen vastzitten in het betalingssysteem. Enorme hoeveelheden onbruikbaar geld.

Onmiddellijke overschrijving: de nieuwe norm

Geld wat ergens in het midden blijft hangen heeft zowel voor grote als kleine ondernemingen een negatief effect. Binnen grote ondernemingen is dit van negatieve invloed op het werkkapitaal, voor een kleine onderneming daarentegen is de klap vele malen groter. Een vertraging in de cashflow voor die ondernemingen zorgen voor grote problemen. Door middel van directe overschrijving zijn deze problemen verleden tijd en kan het bedrijfspotentieel optimaal worden benut.

Hindernissen overwinnen door samenwerking 

Het herinrichten van onderliggende systemen behoeft niet alleen een aanzienlijke investering, ook de organisatie komt hierdoor tijdelijk op zijn kop te staan. Vooral voor kleinere, lokale banken is dit een te grote uitdaging. Dergelijke instellingen zien steeds meer de waarde in van een samenwerking met nicheaanbieders om hun zakelijke klanten innovatieve en betaalbare bankoplossingen aan te kunnen bieden.

In 2020 voerde Banking Circle een onderzoek uit onder C-level bankdirecteuren in heel Europa. Hieruit bleek dat de helft van deze directeuren al een samenwerkingsverband had of van plan was om binnen een maand een samenwerking aan te gaan. Een derde was van plan om dit binnen de komende twaalf maanden te doen.

Gespecialiseerde banken en FinTechs stellen banken in staat om hun klanten toegang te bieden tot betaalbare, internationale betalingen die direct op de andere rekening staan. Nu de wereld herstellende is van de economische gevolgen van de coronacrisis is dit niet alleen gunstig voor individuele bedrijven maar ook voor de internationale handel en dus de wereldeconomie.

Bezoek de website voor meer informatie over de betalingsmogelijkheden van Banking Circle.

Een artikel van Jon Levine, Co-Head Institutional Banking bij Banking Circle.