Leaders in Finance brengt witwasbestrijders samen op het AML Event

06 oktober 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Binnen de financiële wereld trekken weinig thema’s de laatste jaren zoveel aandacht als witwassen. In de verhitte strijd tegen criminele bendes volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Genoeg reden om de vele witwasbestrijders bij elkaar te brengen om kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren, zo dacht Leaders in Finance. Dus organiseert het platform op 7 oktober het Leaders in Finance AML Event. 

Tijdens het evenement komen de vele facetten van het kat-en-muisspel tussen banken en criminelen aan bod – van technologische innovaties in witwasbestrijding tot de brede samenwerking binnen de AML-keten en nieuwe (Europese) wetgeving.

Met name een goede samenwerking in de keten is volgens Leaders in Finance-oprichter Jeroen Broekema essentieel in het effectief bestrijden van witwassen. Hier hoopt hij met het AML Event een positieve bijdrage aan te leveren.

“Het evenement is zowel bedoeld voor leidinggevenden uit de financiële sector als voor de publieke en private AML-ketenpartners”, legt hij uit. “Door hen bij elkaar te brengen willen we de bestaande samenwerking versterken en de mogelijkheid bieden nieuwe relaties op te bouwen” 

Leader in Finance brengt witwasbestrijders samen op het AML EventDaarnaast staat het event uiteraard in het teken van kennisdeling en inspiratie. “We willen dat iedereen na afloop enthousiast en vol energie weer huiswaarts gaat!”

Kopstukken aan het woord

Om dit te bereiken is een programma samengesteld met veel ruimte voor leren, discussie en netwerken, waarin verschillende inspirerende kopstukken uit het AML-veld aan het woord komen.

Zo zullen onder meer Wim Mijs (CEO European Banking Federation), Anita van Dis (Landelijk Coördinator Afpakken OM), Nieke Martens (Chief KYC Officer Retail NL Rabobank), Ernestine Meijer (Afdelingshoofd Toezicht Financial Crime DNB), Robin de Jongh (MD Detecting Financial Crime ABN AMRO), Helène Erftemeijer (KYC Lead ING), Yvonne Willemsen (Hoofd Veiligheidszaken NVB), Krik Gunning (CEO Fourthline), Petra Vriend (Afdelingshoofd Toezicht Financial Crime DNB) en Iris Sluiter (Hoofd FEC-eenheid) spreken tijdens het evenement.

Programma

De dag begint met een keynote-speech, gevolgd door een sessie waarin het zo belangrijke internationale perspectief op AML aan bod komt. Daarna is het tijd voor het panel, dat in het teken staat van vertrouwen in de publiek-private samenwerkingsketen. 

Na een korte koffiebreak kunnen de deelnemers kiezen uit twee ‘tracks’: ‘Tech en AML’ – waarin wordt ingegaan op de rol van innovatieve technologieën als AI in witwasbestrijding –, of ze kiezen voor ‘Banken Samenwerking’, waarin interbancaire samenwerkingsverbanden als TMNL centraal staan.

Na het keuzeprogramma volgt de plenaire afsluiting. Daarmee is de dag echter nog niet ten einde, want aansluitend is er tijdens de uitgebreide lunch nog volop ruimte om te netwerken.

Leaders in Finance Events

Het AML Event is het eerste evenement dat wordt georganiseerd door Leaders in Finance Events, de nieuwste toevoeging aan het Leaders in Finance-platform, dat begon als een podcastserie waarin Broekema wekelijks spreekt met leiders uit de financiële sector. In het voorjaar werd al de Leaders in Finance Academy gelanceerd.

Nu fysieke evenementen weer mogelijk zijn maakt Leaders in Finance met het AML Event voor het eerst de sprong van de podcast naar het live toneel. Het evenement – dat mede mogelijk wordt gemaakt door main event partners Interim Valley en Talent&Pro – vindt plaats op Landgoed Duin & Kruidberg, gelegen tussen Haarlem en IJmuiden. Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en om kaarten te bestellen.