TOM lanceert NL20 als alternatief on-nederlandse AEX

04 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Beursplatform TOM (The Order Machine) heeft een nieuwe aandelenindex gelanceerd met de 20 grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven die Nederlands ondernemerschap vertegenwoordigen. De index, de zogeheten NL20, moet een alternatief vormen van de AEX met veel buitenlandse bedrijven. De bedrijven in de NL20 zijn allemaal in Amsterdam naar de beurs gegaan. In 2008 kwam econoom Mathijs Bouman voor Z24 al met een Nederlands alternatief voor de AEX, de Echte Amsterdamse Index (EAX).

Werkelijke prestaties van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven

De NL20 Index bestaat uit de 20 grootste in Nederland genoteerde bedrijven, gemeten naar markt- kapitalisatie en gecorrigeerd voor de hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen (free float). De 20 bedrijven in deze index zijn op dit moment:

Aegon, AkzoNobel, ASML Holding, Corio, Delta Lloyd, Fugro, Heineken, ING Groep, Koninklijke Ahold, Koninklijke Boskalis Westminster, Koninklijke DSM, Koninklijke KPN, Koninklijke Philips, Koninklijke Vopak, Randstad Holding, Reed Elsevier, Royal Dutch Shell, Unilever, Wolters Kluwer en Ziggo.

The Order Machine

TOM: Investeren in een Nederlandse voorspelbare index

De belangrijkste uitgangspunten van de NL20 Index zijn transparantie, voorspelbaarheid, efficiëntie, continuïteit en kwaliteit. Met één herwegingsmoment per jaar en herinvestering van dividenden is de NL20 Index een voorspelbare en efficiënte benchmark voor particuliere en institutionele beleggers.

“Met de komst van een index waar dividenden geherinvesteerd worden, zal de NL20 Index beleggers de mogelijkheid bieden te investeren in een index die de werkelijke prestaties van écht Nederlandse fondsen weerspiegelt", aldus Willem Meijer, CEO van TOM.

Via de Global Index Data Service (GIDS) van NASDAQ OMX zal de koers van de index elke seconde verspreid worden, waarmee de NL20 Index een wereldwijd bereik heeft en als basis zal dienen voor verhandelbare producten zoals derivaten en ETF’s.

The Order Machine

TOM Holding is opgericht in 2009 door BinckBank en Optiver als een joint venture. In 2010 is ABN AMRO Clearing Bank de derde aandeelhouder van TOM geworden. De vierde aandeelhouder werd IMC financial markets (IMC) in 2012.