Marcel Zuidam: ‘Conformeer je niet te snel aan ‘the smell of the place’’

28 juni 2021 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Hard werken, passie, ambitie. Kenmerken die perfect lijken te passen bij het ondernemerschap, maar die ook van pas komen in de financiële sector. Marcel Zuidam, CEO van Nationale-Nederlanden Bank (NN Bank), heeft ze in zijn motto staan: “Als je iets wil bereiken, dan moet je hard werken, maar doe het ook vooral met passie.” Onder andere deze quote kwam naar voren in het interview dat Jeroen Broekema van de Leaders in Finance-podcast had met Zuidam.

Zuidam (50) werkt al zijn hele professionele leven in de financiële sector. Voorafgaand aan zijn loopbaan studeerde hij bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1994 startte hij als management trainee bij ABN AMRO, waar hij tot 2012 diverse managementsfuncties bekleedde in Corporate en Retail Banking.

Via verschillende leidinggevende functies bij onder andere Quion Group en Delta Lloyd trad hij in 2017 in dienst van Nationale-Nederlanden, waar hij als Chief Transition Officer de integratie van Delta Lloyd en Nationale Nederlanden leidde. Sinds twee jaar is hij CEO van Nationale-Nederlanden Bank. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Hilversum.

Marcel Zuidam, CEO NN Bank

Impuls

Een carrière in de financiële wereld lag voor Zuidam al vlot in het verschiet, al was hij in eerste instantie geneigd om “meer iets richting de hotelsector of met hospitality” te gaan doen. Hij vertelt dat hij is opgegroeid in een ondernemersgezin en dat zijn ouders een patisserie hadden. “Dat wekte ook mijn belangstelling.” Toch miste hij “iets” bij zijn bezoek aan de open dagen van hotelscholen in Nederland.

Zijn interesse voor de financiële sector kreeg echt een impuls toen hij met de middelbare school meedeed aan een beleggingscompetitie van de NMB-Bank – de voorloper van ING – en ze met hun team wonnen. De hoofdprijs was een dagje naar het hoofdkantoor van NMB. Die gebeurtenis heeft Zuidam doen nadenken. “Ik heb toen besloten een studie te gaan doen om me voor te bereiden op een baan in de financiële sector.” Hij vult aan: “En daar heb ik geen spijt van gehad.”

Als Broekema doorvraagt wat hem nou precies ‘triggerde’ bij zijn interesse toen hij de prijs won, antwoordt hij gedecideerd: “Toch de wereld van het geld en wat je daarmee kan doen.” Hij legt vervolgens uit dat hij geld zag als middel om de economie verder te helpen, de welvaart in Nederland en in Europa te vergroten en daardoor mensen te helpen. “Dat fascineerde mij, dus niet alleen de harde getallen, maar ook de mogelijkheden die dat biedt voor bedrijven, de maatschappij en individuen.”

Passie

Het feit dat hij uit een ondernemersgezin komt heeft mede zijn houding ten aanzien van werk en carrière bepaald. Hij kreeg een duidelijk voorbeeld mee van hardwerkende ouders die vanuit het niets een succesvol bedrijf opbouwden. Ze hielden hun kinderen voor dat je iets kunt bereiken door hard te werken, maar dan “wel met passie”. Zuidam: “Dat is ook mijn motto geworden in het werkzame leven. Ik heb die passie meegenomen naar de financiële sector.”

Naast die passie en dat arbeidsethos heeft hij nog iets waardevols meegenomen dat hij heeft geleerd tijdens het meewerken in het bedrijf van zijn ouders. Hij vertelt dat hij het fijn vond om het gasten naar hun zin te maken en om klanten blij te maken. “Ook dat neem ik mee naar mijn huidige baan en dat is ook wat mij drijft.”

“Mijn rol als verantwoordelijke voor de integratie van Delta Lloyd Bank en NN-Bank is een baan geweest waar ik mezelf echt heb moeten ‘stretchen’.”

Zuidam vertelt dat hij “gezond ambitieus” was in het begin van zijn loopbaan en dat de cocktail van passie en ambitie heeft gezorgd dat hij opviel binnen het financiële wereldje. “De combinatie van succes en enthousiasme werkte aanstekelijk in meerdere gevallen bij mijn loopbaan bij ABN AMRO, maar ook daarna werd het gezien door mijn omgeving. Op die manier kwamen er steeds meer uitdagingen op mijn pad.”

Uitdaging

In zijn huidige functie als CEO van NN-Bank vindt hij genoeg uitdaging. “Mijn rol als verantwoordelijke voor de integratie van Delta Lloyd Bank en NN-Bank is een baan geweest waar ik mezelf echt heb moeten ‘stretchen’.” Hij vertelt dat de rol “echt een baan buiten mijn comfortzone” was. “Een integratierol, sterk operationeel gedreven, 15 portefeuilles gemigreerd met heel veel mensen, bloed, zweet en tranen.”

Hij is trots op het feit dat ze in twee jaar tijd die operatie succesvol hebben afgerond en een nieuw platform hebben neergezet. Hij benadrukt daarbij met name de rol van het team. “Ik ben er ongelooflijk trots op, omdat het een teamprestatie is op een onderwerp buiten mijn comfortzone.”

Broekema presenteert Zuidam nog de onvermijdelijke ‘teaser’ en poneert de stelling: ‘Alle tussenpersonen in de hypotheekmarkt gaan eruit.’ Het antwoord van Zuidam is stellig: “Ik denk dat je je daarin vergist.” Hij legt uit dat hij verwacht dat klanten altijd behoefte zullen hebben aan persoonlijk advies, ondanks doorgaande digitalisering. “Klanten willen bevestigd worden bij de onzekerheid van een grote financiële keuze in hun leven, en dat zal over 10 of 20 jaar nog steeds zo zijn.” Aanvullend: “Ik zie dat niet zo snel weggaan.”

The smell of the place

Hij heeft ook nog interessante tips voor mensen die nu beginnen met een carrière in de financiële sector. Hij ziet dat veel trainees – ondanks de veranderende tijdgeest – te snel in de pas willen lopen. “Ik daag ze uit om zich niet te snel te conformeren aan ‘the smell of the place’. Ik nodig trainees uit om zich uit te spreken en open te zijn over eigen ambities, te roepen dat je het maximale uit je carrière wil halen en af en toe te roepen wat je later wilt worden als je groot bent.”

In dat kader mogen we voorzichtig stellen dat met Zuidam misschien een goede patissier verloren is gegaan. Terugkomend op het onderwerp patisserie vraagt Broekema hem naar de kans dat hij een bed & breakfast gaat beginnen na zijn loopbaan. Zuidam zegt dat hij zichzelf niet zo snel een b&b ziet openen, maar dat hij wel een liefde voor koken heeft, “en dan vooral mijn specialisatie in desserts”. Hij vertelt enthousiast dat hij graag kookt voor vrienden. “Dan staat er altijd een mooi dessert op tafel, daar zitten altijd wel een paar ‘signature dishes’ tussen.”

Broekema vraagt door: “Noem eens één?”

Zuidam antwoordt resoluut: “Mijn specialiteit is toch wel de semifreddo met gekarameliseerde pistachenoten, frambozen en basilicumstroop.”

Luister voor het hele gesprek de podcast.