BNG Bank en Hot ITem ontwikkelen Power BI opleidingen

03 juni 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

BNG Bank werkt al jaren samen met Hot ITem aan het verbeteren van de informatievoorziening. Recent kreeg de bank ondersteuning van het bureau bij de ontwikkeling van Power BI trainingen en de uitrol daarvan.

Met als doel om meer waarde te halen uit data is de samenwerking vorig jaar gestart met het verder ontwikkelen van de Power BI-kennis binnen BNG Bank. Hiermee kunnen gebruikers in de business de aanwezige informatie beter benutten en meer zelfstandig inzichten ontsluiten, met als bijkomend voordeel dat de gespecialiseerde IT-afdeling op den duur minder belast wordt met supportvraagstukken.

In samenwerking met Hot ITem’s trainingspraktijk, Hot ITem Academy, is een trainingsprogramma ontwikkeld. Aan de hand van BNG-cases en -data zijn twee trainingen ontwikkeld voor twee doelgroepen: de ‘lichte’ gebruikers (mensen die Power BI rechttoe-rechtaan gebruiken) en meer gevorderde gebruikers (mensen die analyseren, doordrillen en verder willen ontwikkelen).
BNG Bank en Hot ITem ontwikkelen Power BI opleidingen

Voor beide typen gebruikers heeft Hot ITem maatwerkopleidingen verzorgd. Een basiscursus, waarin de beginselen aan bod kwamen, was voor alle gebruikers toegankelijk. De opleiding was laagdrempelig, maar gebruikers moesten wel over basiskennis van Excel en zogeheten pivottables beschikken. Deze basiscursus bestond uit twee workshops. Hierin hebben gebruikers geleerd zelf eenvoudige overzichten, analyses en rapportages te maken en hoe ze vragen op basis van BNG-data kunnen beantwoorden.

Voor een kleinere groep ervaren gebruikers – IT’ers en gevorderde eindgebruikers – is een superuser-opleiding ontwikkeld. In deze training leerden deelnemers om daadwerkelijk complexe analyses en overzichten te maken, waarbij belangrijke praktijkvoorbeelden zijn uitgewerkt.

Meer waarde uit data

Inmiddels zijn de eindgebruikers getraind. Met als resultaat dat ze meer waarde halen uit data dan voor de opleiding, bijvoorbeeld door beter onderbouwde besluiten te nemen. Ook worden meer IT-issues door de eindgebruikers nu zelf opgelost.

André van der Tol, IT Manager bij BNG Bank, is te spreken over het proces en de resultaten. “De kracht zit in het maatwerk dat Hot ITem biedt. De opleiding was volledig toegespitst op onze situatie. De docenten straalden een grote passie uit, het gevoel dat werk ook hobby kan zijn. Dat werkte aanstekelijk op de groep.”

In een eerder project heeft BNG Bank hulp gekregen van Hot ITem bij het inrichten van het fundament voor factbased sturen. Dit fundament bestaat uit onder meer een datawarehouse met opgeschoonde data, een proces voor datamanagement en een rapportage-omgeving.