NN Bank en Woonnu sluiten zich aan bij Europese duurzaamheidsinitiatieven

31 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Nationale-Nederlanden en dochteronderneming Woonnu hebben zich aangesloten bij het EEMI (Energy Efficient Mortgages Initiative) en EEML (Energy Efficient Mortgage Label). Beide initiatieven hebben het doel om de hypotheekmarkt en de investeringen in hypotheken te verduurzamen.

Het EEMI is het directe aanspreekpunt voor de Europese Commissie en vertegenwoordigt de Europese hypothekensector. Het EEML toont consumenten, financiers en investeerders op een transparante manier dat de leningen die een financiële instelling verstrekt, bijdragen aan het verduurzamen van de bebouwde omgeving.

Volgens NN Bank-CEO Marcel Zuidam is Nationale Nederlanden actief bezig met het verduurzamen van de woningmarkt. “Door aan te sluiten bij het EEMI en EEML initiatief kunnen we actief bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame investeringen in energiezuinige hypothecaire leningen bij Nationale-Nederlanden en ons duurzame hypotheeklabel Woonnu.”

NN Bank en Woonnu sluiten zich aan bij Europese duurzaamheidsinitiatieven

Patricia Plass, CEO bij Woonnu, vult haar collega aan. “Duurzame hypotheken is het DNA van Woonnu. Door ons te richten op consumenten, financiële intermediairs en investeerders hebben we een platform gecreëerd dat volledig is gericht op het ondersteunen van klanten bij het verduurzamen van hun woning. We krijgen steeds meer inzichten in wat het beste werkt vanuit het perspectief van de klant en intermediair. We kijken ernaar uit om deze ervaring te delen met de andere leden van EEMI, zowel op Europees als op nationaal niveau.”

Vereisten EEML toevoegen aan Green bonds

De afgelopen jaren is de markt voor duurzame financiering aanzienlijk gegroeid. Vrijwel alle instellingen en overheden die kapitaalmarktobligaties uitgeven, zijn overgegaan tot het uitgeven van zogenoemde green bonds. Dit zijn obligaties die voldoen aan specifieke duurzaamheidscriteria, waarmee investeerders deze als ‘groene’ beleggingen in hun portefeuilles op mogen nemen. Het is daarbij het doel om de vereisten van het EEML toe te voegen aan dit criterium, in lijn met de Europese Green Deal.