Kwartaalwinst ING stijgt naar 1 miljard

20 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft in het eerste kwartaal van 2021 de winst zien stijgen met 50% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De nettowinst kwam uit op iets meer dan €1 miljard.

De winst van ING komt hoger uit dan analisten hadden verwacht. De bank zegt dat het heeft kunnen profiteren van de rente-inkomsten, mede door het beleid van de Europese Centrale bank (ECB) om meer geld uit te kunnen lenen aan het bedrijfsleven. Voor ING was het rentevoordeel in het eerste kwartaal €233 miljoen.

In een reactie op de cijfers wijst ING-topman Steven van Rijswijk op de rol die de ECB heeft gespeeld: “Het lukt ons goed om de financiering van de Europese Centrale Bank om te zetten naar kredieten aan onze klanten, die moeten omgaan met de gevolgen van de Covid-19-pandemie. We dragen daarmee bij aan het herstel.”

Kwartaalwinst ING stijgt naar 1 miljard

Na-ijleffecten

Daarnaast zegt de bank het afgelopen kwartaal weinig kwijt te zijn geweest aan zogeheten risicokosten. Dit is de stroppenpot voor leningen die door klanten niet terugbetaald worden. Vorig jaar zette ING in het eerste kwartaal vanwege de net begonnen coronacrisis maar liefst €661 miljoen opzij voor dergelijke kosten. Nu denkt de bank dat een bedrag van €223 miljoen voldoende zal zijn. Toch blijft de bank volgens Van Rijswijk voorzichtig wat risicokosten betreft. “We houden rekening met na-ijleffecten in kredietverliezen.”

Speurtocht naar rendement

Verder zegt ING meer te verdienen aan beleggen. Steeds meer consumenten zoeken bij hun speurtocht naar rendement hun heil in beleggen. Vooral in Duitsland en België verdiende ING meer aan beleggingsklanten.

Vanwege kostenbesparingen en omdat steeds meer mensen online bankieren, besloot ING in maart om 69 kantoren in Nederland te sluiten. Daardoor verdwijnen 440 banen.

Lees ook: Tot 2023 moeten Europese banken rekenen op kredietverliezen van 400 miljard