Ervaringsverhaal carrièreswitcher Robert van der Linde

12 mei 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Robert van der Linde deelt in dit verhaal zijn ervaring als carrièreswitcher binnen Welten en daarmee binnen de financiële sector.

"Ongeveer twee jaar geleden kwam ik buiten mijn schuld om in de WW. Voor mij de eerste keer, dus het was even wennen aan een nieuwe situatie. Dit duurde uiteindelijk een jaar voor ik weer werk vond. Een jaar met hoogte- en dieptepunten voor mij. Zo verbouwde ik in dat jaar ons huis en onderzocht ik hoe ik me verder wilde ontwikkelen. Het kostte mij veel meer moeite dan ik had verwacht om een nieuwe baan te vinden. Ik besloot om een baan te zoeken in de richting van fraudepreventie en compliance. Op die manier kon ik gebruik maken van mijn juridische achtergrond – ik ben namelijk opgeleid tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder."

Een kans

"Bijna een jaar lang solliciteerde ik op functies die met juridische vraagstukken op het gebied van fraude, integriteit en handhaving/toezicht te maken hadden. Zonder succes, waardoor ik begon te twijfelen aan mezelf. Was ik met 42 jaar dan al te oud?"

Ervaringsverhaal carrièreswitcher Robert van der Linde

"Gelukkig kwam ik via het UWV terecht in een opleidingstraject met kans op een baan in een nieuw vakgebied, namelijk CDD. Ik doorliep het selectieproces dat door De Kunners samen met Welten was opgezet. Ik had nog nooit van Welten gehoord, dus ik zag wel wat dit me kon brengen. Het was in ieder geval een mooie kans voor mij om te laten zien wat ik waard was. Wat mij vooral aansprak in dit traject, was dat het vakgebied CDD aansloot bij mijn wens om een nieuwe richting in te slaan. Het vakgebied paste bovendien bij de kennis en vaardigheden die ik eerder op heb gedaan. Daarnaast is er voldoende werk in te vinden. Een mooie kans dus om mijn kennis en vaardigheden te ontwikkelen."

Welten

"Toen ik door de selectie heen was, maakte ik pas echt kennis met Welten. Samen met andere zij-instromers verbleef ik een week lang intern bij Welten. Een week waarin we werden klaargestoomd om als CDD-analist aan de slag te kunnen gaan. Dukers & Baelemans faciliteerde de opleiding die goed in elkaar zat. We leerden allerlei nieuwe dingen die praktisch en kundig aan ons werden overgebracht. Ik ben niet graag van huis, maar die week bij Welten met mijn nieuwe collega’s heb ik als heel leerzaam en bijzonder ervaren. Wij kwamen er als een hechte groep uit en wisten zeker dat Welten ons leven ging veranderen."

Eerste opdracht

"Voor onze eerste opdracht moesten we daadwerkelijk solliciteren. Wat was ik blij toen ik werd aangenomen bij ABN Amro als KYC-analist. Ik ging nu echt aan de slag en had er veel zin in. Dat is nu na een jaar nog steeds het geval. Ik ben op dit moment toe aan een volgende stap in mijn carrière en hoop die de komende drie maanden te kunnen maken. Voor mij is het werken als gedetacheerde nieuw. Ik leer elke dag nog hoe dat werkt. Ik ben iemand die snel leert. De duur van opdracht hoeft daarom voor mij ook niet te lang te zijn. Ik stroom graag snel door, zodat het werk  nieuw, vers en uitdagend blijft."

Opstekers

"Terugkijkend op 2020 zou ik weinig anders gedaan hebben. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit pad te volgen. Vooral omdat ik Welten een fijne werkgever vind die merkbaar haar best doet om voor mij als medewerker kansen te creëren. De samenwerking met Dukers & Baelemans biedt daarin voor mij een enorme meerwaarde. De opleiding die ik heb genoten, gaf mij duidelijk merkbaar een verschil met andere collega’s die zonder deze opleiding startten aan dit werk. Dat merkte ik vooral tijdens onze onboarding bij ABN Amro."

“Ik hoop in de samenwerking met Welten de komende jaren nog veel verder te groeien en nog vele leuke opdrachtgevers en functies te mogen leren kennen”

"Mijn collega Weltenaren en ik wisten duidelijk meer over het werk, de achtergrond en de toepassing van de kennis dan niet-Weltenaren. Dit kregen wij ook regelmatig terug van de trainers. Verder ben ik blij dat ik met Welten in zee ben gegaan, omdat ze realistische verwachtingen schetsen en kansen bieden op verschillende vlakken binnen de financiële dienstverlening. Als ik zou willen, kan ik me ook andere kanten op ontwikkelen met behulp van de opleidingen van Dukers & Baelemans. Welten heeft de kennis en het netwerk en zijn daarbij een fijne werkgever die met je mee denkt over jouw carrièrepad."

Ontwikkelpunten

"Wat zijn nu verbeterpunten in dit mooie traject dat ik heb doorlopen? Het enige dat misschien beter kan, is het uitspreken van verwachtingen naar elkaar en duidelijk maken wat er allemaal mogelijk is. Voor een zij-instromer is alleen duidelijk dat het vakgebied aansprekend is. Welten ontwikkelde afgelopen jaar de HR-ontwikkelcyclus Carrière in Beeld die hierbij gaat helpen. Hierdoor maak je duidelijke afspraken over wat jij wilt en wat Welten daarin voor je kan betekenen. Voor nieuwe zij-instromers zal dat dus al sneller duidelijk zijn dan het voor mij was. Verder vind ik het opleidingstraject met Dukers & Baelemans echt geweldig. Dit mag bij nieuwe collega’s nog meer onder de aandacht gebracht worden, want dat geeft nieuwe collega’s in dit vakgebied echt een voorsprong."