Van Lanschot Kempen neemt meerderheidsbelang in Belgische vermogensbeheerder

15 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van Lanschot Kempen heeft een belang van 70% genomen in de Belgische vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden. Dit belang zal richting het einde van 2025 stapsgewijs worden uitgebreid naar 100% .

Mercier Vanderlinden is een onafhankelijke, toonaangevende vermogensbeheerder in België met circa €3,4 miljard aan assets in beheer. Het bedrijf werkt vanuit drie locaties waaronder Antwerpen en Brussel. Van Lanschot Kempen heeft in België 11 kantoren die zijn beheerde assets de afgelopen vijf jaar heeft zien groeien naar circa € 5 miljard. Met de samenwerking komt het totaal aan belegd vermogen uit op circa € 8,4 miljard, waarmee Van Lanschot Kempen een van de grote nichespelers wordt in België. Beide spelers blijven zelfstandig opereren.

Consolidatie

Consolidatie is voor vermogensbeheerders in Nederland en België van groot belang. Voor kleinere spelers zijn de sterk toegenomen kosten om aan alle regelgeving te voldoen lastig op te brengen zonder de commissies flink te verhogen. Daarom wordt steeds vaker samenwerking met een grotere speler gezocht.

Van Lanschot Kempen neemt meerderheidsbelang in Belgische vermogensbeheerder

Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Kempen: “Deze samenwerking past uitstekend bij onze strategie om als gespecialiseerde wealth manager een leidende speler te zijn op onze tweede thuismarkt. De aantrekkelijke klantenportefeuille, de aanwezigheid in Brussel en het groeipotentieel onder de blijvende aansturing van de oprichters maken deze samenwerking voor ons zeer interessant.”

Medeoprichter van Mercier Vanderlinden, Stephane Mercier, verheugt zich op het partnerschap met Van Lanschot Kempen: “Dankzij deze alliantie kunnen wij ons volop toeleggen op wat ons het nauwst aan het hart ligt: vermogensbeheer van topkwaliteit mèt persoonlijke betrokkenheid met onze cliënten.”

De overname moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. Deze zal naar verwachting afgerond worden in het derde kwartaal van 2021.

Lees ook: Erwin Schoeters nieuwe topman Van Lanschot Kempen België