Accenture: 69% fusies in bankensector zijn succesvol

18 oktober 2011 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De internationale fusie- en overnameactiviteit in de bankensector is scherp gestegen in de afgelopen tien jaar. Banken wenden zich in toenemende mate tot M&A om groei te creëren en hoge prestaties te bewerkstelligen. Veel banken hopen dat zij door middel van M&A toegang kunnen krijgen tot nieuwe markten, en dat ze nieuwe klanten kunnen binnenhalen voor hun product- en service-uitbreiding. In praktijk merken banken dat het moeilijk is om de volledige vruchten van M&A te plukken, zowel in kostensynergie als in omzetsynergie.

Tegen deze achtergrond onderzocht adviesbureau Accenture de factoren die de succesratio van M&A voor banken helpen vergroten. Accenture analyseerde 89 grote grensoverschrijdende deals in de bankensector tussen 2000 en 2009. Uit de analyse kwamen de volgende conclusies naar voren:

  • 69% van de grensoverschrijdende deals realiseerde positieve equity returns.
  • 42% van de meerderheidsaandeeldeals realiseerde winstverbeteringen in het eerste jaar, en 53% resulteerde in een verbeterde efficiencyratio.
  • Minderheidsdeals resulteerden in een gemiddelde compound annual growth rate (CAGR) van 19.5%, en representeerden vier van de zes best presterende deals.
  • Deals in opkomende markten genereerden een hoger niveau van jaarlijkse omzetexpansie (18.7% CAGR) dan deals in ontwikkelde markten (14.6% CAGR).
  • Van de vijftien best presterende deals, algemeen in termen van omzetgeneratie, werden twaalf gemaakt in opkomende markten.

Accenture gebruikte vijf belangrijke financiële maatstaven om het succes van elke deal te analyseren:

* Equity price-prestatie van de deal, één jaar na de sluiting.
* Jaarlijkse omzetexpansie
* Post-tax return-on-equity niveaus
* Efficiencyratio
* Marktwaardeprestatie van het gekochte bedrijf