Securitisation event: winnaar award 2021

08 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Eind maart, tijdens het jaarlijkse Securitisation Event, bespraken topprofessionals in het veld de laatste ontwikkelingen en trends in de Nederlandse securitisatiemarkt. Ook stond het event in het teken van de Securitisation Awards. De winnaar van de prijs is inmiddels bekend: MeDirect Belgium.

Securitisatie, soms beter bekend onder de term effectisering of vertiteling, is een financiële techniek waarbij niet- of moeilijk verhandelbare activa worden samengevoegd tot verhandelbare effecten (Engels: securities). Securitisatie is voor banken een manier om geld aan te trekken om leningen te financieren. Het is een alternatief voor bijvoorbeeld deposito’s om te kunnen voldoen aan de vraag naar hypotheken.

Het securitisatielandschap ontwikkelt zich snel en de activiteit op de markt trekt aan. De ontwikkelingen in de markt worden jaarlijks besproken met professionals in het landschap tijdens het jaarlijkse Securitisation Event, een initiatief van IIR en de Dutch Securitisation Association (DSA). IIR is een kennis- en netwerkorganisatie gevestigd in Amsterdam die met specifieke conferenties en trainingen zakelijke informatie biedt.

Securitisation event: winnaar award 2021

Het securitisatie-evenement, dat dit jaar op 31 maart werd gehouden, is bedoeld voor alle partijen die betrokken zijn bij de (Nederlandse) securitisatiemarkt; investeerders, emittenten (banken die effecten of aandelen uitgeven), advocaten, ratingbureaus, consultants en IT- / softwarepartijen. Ook dit jaar togen zo’n 250 professionals naar het event om kennis te delen en waardevolle inzichten op te doen.

Securitization Awards

Een vast onderdeel in het programma is het uitreiken van de jaarlijkse Securitization Award, een prijs die erkenning geeft aan een uitmuntende prestatie, een transactie, initiatief of organisatie die een significante positieve bijdrage heeft geleverd aan of impact heeft gehad op de (Nederlandse) securitisatiemarkt in het afgelopen jaar. Diverse genomineerde partijen mochten elk hun motivatie pitchen, en motiveren waarom juist zij de prestigieuze Securitization Award 2021 zouden moeten winnen.

Een speciale adviesraad – bestaande uit tal van kopstukken uit het securitisatieveld - (zie hier voor meer informatie) nomineerde uiteindelijk drie finalisten, die mochten strijden om de felbegeerde prijs: vastgoedfinancier RNHB, hypotheekverstrekker Tulp-groep en de Belgische online en fondsenbank MeDirect.

Volgend op het oordeel van de deelnemers van het evenement wist MeDirect uiteindelijk de award binnen te slepen.