ING stopt met inning internationale cheques

04 maart 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ochtendnieuws, de podcast van BNR nieuwsradio, meldde recentelijk dat ING als laatste bank nu ook stopt met het verzilveren van internationale cheques. Daardoor lijken tienduizenden Amerikanen die in Nederland wonen te kunnen “fluiten naar hun coronasteungeld”, aldus BNR.

Reeds vorig jaar bleek dat Amerikanen hun eerste zogeheten ‘Trumpcheques’ van zo’n €1.100, als coronasteun uit Amerika, bij de meeste Nederlandse banken niet konden verzilveren. En nu ook ING hiermee sinds januari is gestopt, kan dit inmiddels helemaal niet meer.

Volgens ING is het gebruik van cheques enorm gedaald de afgelopen jaren. Daarnaast vindt de bank het betalen met cheques fraudegevoelig en duurder dan het gebruik van andere betaalmethodes, zo liet de bank weten aan BNR.

ING stopt met inning internationale cheques

IBAN geen alternatief

Formeel is het volgens ING en de Nederlandse Vereniging van Banken mogelijk om je IBAN aan de Amerikaanse belastingdienst te verstrekken, maar dat systeem werkt niet volgens de vereniging ‘Americans Overseas’. De Amerikaanse belastingdienst kan het systeem met IBAN helemaal niet gebruiken, aldus de vereniging.

In België en Duitsland is het nog wel mogelijk om cheques te verzilveren, maar dan moet je wel eerst een rekening openen. Met de derde cheque op komst zou een bezoekje over de grens te overwegen zijn, maar Duitse banken weigeren schijnbaar Nederlandse verzoeken.

Over de vraag waarom het systeem van IBAN verstrekken niet werkt, is Daan Durlacher van Americans Overseas duidelijk: “ING moet het beter checken”, zegt hij. “De IRS (Amerikaanse belastingdienst) betaalt geen geld uit op zogenaamde IBAN bankrekeningen.” Daarom heeft Durlacher een tip voor de (Nederlandse) banken: “De banken moeten als kernfunctie in de weinige filialen die er nog zijn gewoon dit soort diensten weer aanbieden.”

Lees ook: IBAN naam check ingezet voor fraudedetectie verzekeraars