België krijgt ook netwerk van neutrale geldautomaten

08 december 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

België gaat definitief werk maken van een netwerk van neutrale geldautomaten, zoals dat ook in Nederland het geval is met de Geldmaat. De plannen worden ondersteund door de vier grootste banken van het land, KBC Bank, Belfius, BNP Paribas en ING. 

De huidige geografische verdeling van geldautomaten doet weleens de wenkbrauwen fronsen. Soms staan er drie op korte afstand van elkaar en vervolgens geen enkele in de wijde omtrek. Akkoord, natuurlijk zal er ooit gekeken zijn naar waar de meeste mensen passeren, maar ‘branding’ zal ook een rol hebben gespeeld en tijden zijn fundamenteel veranderd. Er wordt minder met cash geld betaald en dus ook minder gepind. Covid-19 heeft die ontwikkeling bovendien verder bespoedigd. 

De vier grootste banken van België – KBC Bank, Belfius, BNP Paribas en ING – zijn daarom begin dit jaar gestart met het Belgian ATM OPtimalisation INitiative, afgekort tot Batopin. Het project moet zorgen voor een betere en meer logische spreiding van de huidige bankautomaten. Bovendien krijgen zij een neutrale uitstraling, in die zin dat ze niet langer het merk van een bank dragen. Het idee is hetzelfde als bij de Nederlandse Geldmaat, een initiatief van ABN AMROING en Rabobank

Batopin sloot onlangs een nauwe samenwerking met het Italiaanse Auriga voor de uitrol en het beheer van de nieuwe gemeenschappelijke infrastructuur. Auriga verzorgt onder meer de software, het onderhoud en de veiligheid van de nieuwe automaten. “Auriga beschikt over een ongeëvenaarde expertise en kennis wat geldautomaten van de volgende generatie betreft. Dankzij het partnerschap met hen kunnen we de interne operaties van Batopin optimaliseren en de totale gebruikskosten tot een minimum beperken, terwijl de klanten van onze banken tevreden zullen blijven over hun selfservice ervaring”, aldus Batopin-CEO Kris De Ryck in een toelichting.

Grotere uitdaging dan in Nederland

Ten opzichte van Nederland is de uitdaging voor een neutraal en logisch verdeeld netwerk in België iets groter. Dat komt hoofdzakelijk door twee dingen. Qua ruimtelijke ordening is België best een complex land, met heel veel lintbebouwing. Dorpen kunnen soms heel langgerekt zijn, waarbij het gros van de huizen in een lint achter elkaar is gebouwd, parallel aan de steenweg. Iedereen die weleens in landelijk België geweest is zal dit fenomeen herkennen. In Nederland is veel meer sprake van duidelijke kernen, met plukjes mensen relatief dichtbij elkaar. 

Daarbij komt nog dat Hoog-België – meer bekend als de Ardennen-regio – een vrij groot maar ook erg dunbevolkt gebied is. Wat is dan de meest logische plek voor een nieuwe geldautomaat? Die complexiteit komt goed naar voren in de Belgische doelstelling, waarin gestreefd wordt naar bereikbaarheid van cash geld binnen 5 km voor 95% van de Belgische postcodes. In Nederland ligt diezelfde doelstelling op 99,5%.