ABN AMRO is na goed kwartaal stap dichterbij beursgang

19 mei 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO heeft met haar resultaten over het eerste kwartaal van 2014 laten zien dat ze op de goede weg is voor een beursgang in 2015. Haar cost/income ratio verbeterde van 65% over 2013 naar 58% in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarnaast nam de onderliggende nettowinst met €88 miljoen toe. Wel bleef de stroppenpot voor 'slechte' leningen hoog en volgens de bank zal het enige tijd duren voordat de kredietvoorzieningen tot meer normale niveaus terugkeren.

Verbeterde cost/income ratio

De cost/income ratio van ABN AMRO verbeterde tot 58%. Over heel 2013 bedroeg deze ratio nog 65%. De operationele baten stegen met 11% en de lasten bleven vrijwel stabiel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

De bank laat weten dat een aantal initiatieven is gestart die moeten resulteren in een structureel lagere cost/income ratio, één van de vijf strategische pijlers voor 2017. Zo heeft de bank onlangs met de vakbonden afgesproken om in de komende twee jaar de salarissen te bevriezen. Daarnaast is gestart met een modernisering van de belangrijkste IT-systemen en -processen.

Beursgang - ABN AMRO

Het grote bankenonderzoek

ABN AMRO zegt op schema te liggen met het Asset Quality Review (balansonderzoek door de ECB). Na het grootste deel van de gegevens te hebben aangeleverd, neemt de bank op dit moment individuele dossiers door en bereidt de bank zich voor op de stresstest. ABN AMRO is één van de zeven banken in Nederland die onderdeel uitmaakt van de ECB banken doorlichting.

Nettowinst

De onderliggende resultaten over het eerste kwartaal bedroegen €378 miljoen, een stijging van €88 miljoen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.  "Al met al was het eerste kwartaal een goede start van het jaar, maar wij waarschuwen ervoor dit resultaat niet te extrapoleren naar het eind van het jaar, ook omdat het eerste kwartaal traditioneel het beste kwartaal van het jaar is en met het oog op de heffing van de bankenbelasting in het vierde kwartaal", aldus Gerrit Zalm.