Rabobank werkt samen met Rubix aan moderne digitale architectuur

06 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Het samenvoegen van twee IT-afdelingen en de vervanging van meerdere middleware integratie-tools en softwareproducten in één enkele architectuur die klaar is voor de toekomst. Voor deze uitdaging staat Rabobank, dat de hulp inriep van Rubix, specialist op het gebied van digitale integraties. 

De ontwikkelingen binnen de informatietechnologie verlopen op hoge snelheid. Dat is op zichzelf goed, maar het brengt voor grote organisaties als banken ook kloeke uitdagingen met zich mee. De ene applicatie wordt verbonden aan reeds bestaande systemen, die door de jaren heen vaak ook weer aan elkaar geknoopt zijn en voor men het weet is er weer iets nieuws dat niet te negeren valt. Het heeft ertoe geleid dat veel grote banken aan de achterkant bestaan uit een grote kluwen van systemen en applicaties. 

Enkele jaren geleden bouwde Rabobank al eens een 3D-schaalmodel van de eigen digitale infrastructuur, om het één en ander eens te visualiseren. In hoeverre dat exact de aanleiding is geweest voor het hier beschreven project is moeilijk te zeggen, maar het is aannemelijk dat de onderdelen van het project wel al in dat schaalmodel opgesloten zaten. 

Nieuw integratieplatform

Waar gaat het gezamenlijke project van Rabobank en Rubix exact over? Sinds 2019 is een team van experts van beide partijen bezig geweest een nieuw integratieplatform te implementeren. Dit systeem wordt gebruikt voor het transporteren en transformeren van bestanden, en fungeert als brug tussen bestaande on-premises architecturen en nieuwe toepassingen die zich bevinden in een cloud-omgeving. Met de inzet van Red Hat Fuse technologie zal het integratieplatform Rabobank-entiteiten van over de hele wereld met elkaar gaan verbinden. 

Gekscherend wordt weleens gezegd dat banken meer geld kwijt zijn aan ‘het licht aanhouden’, dan daadwerkelijk aan digitale innovatie. Deze modernisering moet Rabobank in staat stellen belangrijke koppelingen tussen systemen minder afhankelijk te maken van handwerk, wat ten eerste veel geld kost en ten tweede foutgevoeliger is. De bank verwacht tot 80% van de integratie-aanvragen uiteindelijk via self-service zal verlopen. 

In toenemende mate operationeel

"Rubix heeft een hoog niveau van expertise en ondersteuning geboden, vanaf het opzetten van de Proof of Concept bij de start van het project ruim twee jaar geleden, tot op heden”, zegt Sandra te Beest-Vlug, Manager Middleware Services van de IT-infrastructuur divisie bij Rabobank. “Het team van Rubix heeft zich als een volwaardig Rabobank-partner opgeworpen, en is cruciaal geweest in dit traject."

Het project is beslist nog niet afgerond, er wordt nog volop gewerkt aan de implementatie. Wel is het platform in toenemende mate operationeel, zo meldt de bank. In de afgelopen twee jaar zijn ruim 1.200 met het Fuse platform gerealiseerd, welke nu allemaal in productie zijn. Dagelijks worden meer dan 50.000 bestanden overgedragen via het platform. Tot grote tevredenheid van Te Beest-Vlug: “Dit is een schoolvoorbeeld van het soort coöperatieve projecten waar de Rabobank voor staat.”